Business

Afgifts-limbo får danskerne til at købe markant færre biler

Rygterne om regeringens afgiftsændringer på biler har fået danskerne til at sætte bilkøbet på pause.

Salget af biler i Danmark er bremset op. I august måned faldt antallet af danskere, der kørte en spritny bil fra bilhandleren og hjem i garagen, med hele 14 procent. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Det er det største månedlige fald siden 2012, hvor en stribe ændringer af registreringsafgiftsloven gav store månedlige udsving i bilsalget. 

Årsagen til nedgangen i bilsalget bunder i de rygter om ændringer af bilafgifterne, som har floreret i regeringen og blandt politikere, mener Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit. 

- Forklaringen på det kraftigt faldende bilsalg i august er helt oplagt, at der igennem store dele af august var tiltagende rygter om, at Regeringen var på trapperne med et nyt forslag om at lette registreringsafgiften, skriver han i en analyse. 

Selvom regeringen har fremlagt et udspil, er den stadig ikke nået til enighed med resten af folketinget om den nye og lavere registreringsafgift. Tore Stramer forventer derfor også, at dykket i bilsalget fortsætter ind i september. 

- Det bliver der formentlig ikke grædt store salte tårer ovre i bilbranchen. Erfaringerne viser således, at der er lagt op til et meget kraftigt rekyl i bilsalget, når en ny aftale om en lavere registreringsafgifter er faldet på plads. Kort og godt fordi de, der fik udskudt deres bilsalg, nu kommer på banen, skriver han. 

I dag udgør registreringsafgiften for personbiler 105 procent af bilens afgiftspligtige værdi op til 109.000 kroner, og 150 procent af værdien derover. Hvis det står til regeringen, skal der fremover blot være én sats, og den skal være på 100 procent.