GO'

Milliardær nedskrev sin opskrift på succes, da konen blev dødeligt syg

Gør det bedste med det, du har, og giv aldrig, aldrig op. Sådan får du succes, fortæller hotelmilliardæren Petter Stordalen.

Glem alt om, at du skal have den rigtige uddannelse eller et kæmpe talent for at få succes eller blive styrtende rig.

Det er slet, slet ikke det, der kræves af dig.

Det fortæller milliardær Petter Stordalen, der er en af Skandinaviens mest succesfulde og flamboyante iværksættere, i ’Go’ morgen Danmark’.

I en ny bog, ”Min hemmelighed”, afslører manden, der begyndte som jordbærsælger, hvad der har ført ham til tops – en bog, der oprindeligt var skrevet som et testamente til erhvervsmandens egne børn, da hans kone blev dødeligt syg.

Til at begynde med skal man glemme alt det, man tror, man ved om succes.

- Strategi, markedspositioner og alle de ting, du hører om på Harvard business school, de betyder ingenting, siger Petter Stordalen.

- Det er evnen til at gennemføre og gøre de ting, du har sat dig for, som betyder mest, siger han.

Skilsmisse, milliardtab og livstruende sygdom

Selv vidste Petter Stordalen absolut intet om hoteller, inden han startede sit første hotel.

- Jeg vidste intet om hoteller. Intet. Jeg kunne ingenting, men jeg byggede et hotel, og jeg sagde, at jeg skulle have den største hotelkæde i Norden, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Jeg er mislykkedes mange gange, og min succes er bygget på en række fiaskoer

Petter Stordalen, milliardær 

I dag står han bag en international hotelkoncern med næsten 200 hoteller og mere end 13.000 ansatte under sig, men det er ikke kommet let.

Petter Stordalens store succes står på ryggen af et hav af store nedture, både privat og professionelt.

Den norske erhvervsmand er blevet skilt, har tabt en milliard, er gået konkurs, er blevet fyret, og så har han haft sygdom tæt inde på livet, lyder det.

- Jeg er mislykkedes mange gange, og min succes er bygget på en række fiaskoer. Man har en tendens til at give op, men jeg siger: "Giv ikke op. Forsøg igen. Forandr lidt på det, og lad være med at tro, at det er de bedste produkter eller koncepter, der vinder". Det er dem, der vil mest, som klarer det. Jeg havde ingen forudsætninger for at ende der, hvor jeg er endt, siger Petter Stordalen.

Tror du, jeg gav op? Aldrig. Jeg tænkte kun på én ting, og det var, at jeg skulle tilbage

Petter Stordalen, milliardær 

Tabte en milliard i Danmark

Første gang han forsøgte at drive hotel i Danmark, kostede det Petter Stordalen en milliard kroner, fortæller han.

- Det er ret mange penge, men tror du, jeg gav op? Aldrig. Jeg tænkte kun på én ting, og det var, at jeg skulle tilbage. København skal blive min. For jeg elsker København, og nu er jeg tilbage, siger Petter Stordalen.

Petter Stordalen

Petter Stordalen (f. 1962) er en norsk hotelejer, ejendomsudvikler, investor, kunstsamler og en af Norges rigeste.

Petter Stordalen er gift med Gunhild A. Stordalen og har tre børn, Emilie, Henrik og Jakob, fra et tidligere ægteskab.

Han står bag en af Skandinaviens største hotelkoncerner med 180 hoteller og 13.000 ansatte, som i dag ejes af hans holdingselskab Strawberry.

Omkring 13 år efter han fejlede i Danmark har den rige nordmand opkøbt den gamle postcentral, som ligger ved Københavns hovedbanegård, og i begyndelsen af året kom det frem, at han har investeret 800 millioner kroner i et splinternyt hotel i Danmark gennem hotelgruppen Nordic Choice, som han ejer.

Petter Stordalen, som ifølge Forbes liste over verdens rigeste er god for over 10 milliarder kroner, vil dog være mere end en erhvervsmand.

I sin nye bog 'Min hemmelighed' fortæller han om de hændelser i sit liv, der har betydet mest for ham – og som han håber, kan inspirere andre.

Også sin 37-årige kones alvorlige sygdomsforløb har Petter Stordalen beskrevet.

Der var én ting, jeg kunne gøre. Det var at støtte hende

Petter Stordalen, milliardær 

Hustruen fik konstateret livstruende sygdom

Hustruen, Gunhild Stordale, fik i 2014 konstateret den livstruende og sjældne bindevævssygdom sklerodermi, hvilket fik den ellers fremadstormende forretningsmand til at stoppe op og reflektere.

- Det var første gang, jeg ikke kunne gøre noget uanset, hvor mange penge, jeg havde, men der var én ting, jeg kunne gøre. Det var at støtte hende, siger Petter Stordalen.

Han havde været vant til kun at se fremad, men hustruens indlæggelse fik ham til at stoppe op og tænke over sit liv og ikke mindst den arv, han selv efterlader til sine tre børn.

- Vi ved jo aldrig, hvor lang tid vi har igen. Jeg kan gå ud af studiet her og dø. Så jeg måtte skrive til mine tre børn, at de ikke arver nogle milliarder. De arver nogle værdier og et ansvar for samfundet omkring dem, forklarer Petter Stordalen.

For som han ser det, er penge ikke bare penge.

Det begyndte som et testamente til børnene

Petter Stordalen ønsker, at hans børn arver hans syn på kapitalismens rolle i samfundet, og hvad de selv er i stand til at gøre.

Det sidste, jeg tænkte, da jeg lagde hovedet på puden den dag og sov, var: ”Min far er et geni”

Petter Stordalen, milliardær 

Det var i første omgang det, der fik ham til at nedskrive historien om, hvordan han kom til tops - som et slags testamente til sine børn, forklarer han. 

Det endte dog med, at det blev til en bog, for Petter Stordalen har noget på hjerte - en filosofi, han gerne vil dele med sin omverden.

- Penge skal sættes i arbejde, og skat er den pris, man betaler for civilisationen. Der er en grund til, at Danmark, Norge og Sverige er de bedste lande i verden, og jeg vil have, at det skal være sådan, og jeg vil kæmpe for de værdier, for det er en ny og mere bæredygtig kapitalisme, siger han.

Og så vil Petter Stordalen gerne fortælle, at man skal gøre det bedste med det, man har og er.

Lærte det som 12-årig af sin far

Petter Stordalens filosofi har fået tilnavnet 'jordbærfilosofien', for Norges ukronede hotelkonge har en fortid som jordbærsælger i sin fars supermarked.

- Filosofien lærte jeg som 12-årig af min far. Jeg var et barn, der altid ville have noget andet og bedre, og jeg kedede mig ved at sælge jordbær, og jeg syntes ikke, at vores jordbær var lige så fine som konkurrentens, men far sagde: ”Sælg de jordbær, du har, for de er de eneste, du kan sælge”, siger Petter Stordalen.

- Det sidste, jeg tænkte, da jeg lagde hovedet på puden den dag og sov, var: ”Min far er et geni”, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

For det, hans far sagde, handlede om andet end jordbærsalg, forklarer Petter Stordalen.

- Tag udgangspunkt i, hvad du kan gøre med dit liv. Tag udgangspunkt i det, du har, og lad være med at se på alle andre, siger han.

Det er det, den norske milliardær selv har gjort.

Omgiv dig med folk, der er dygtigere end du er

Petter Stordalen har ikke en lang uddannelse bag sig, og han er ikke født rig.

Det, han har i dag, har han skabt ved at gøre det, han kan, og ved at blive ved og ved og ved, lyder det.

Derudover er Petter Stordalen god til at inspirere andre, og det har han bygget sin organisation op omkring.

For selvom Petter Stordalen sidder i spidsen for et hotelimperium, er han i virkeligheden ikke den bedste til at drive et hotel, indrømmer han. Til gengæld er han god til at holde gang i en fest, og det er nogle gange vigtigere end at kunne drive hoteller, mener han.

- Det vigtigste, du kan gøre, hvis du skal have succes, det er at ansætte nogen, der er bedre end dig selv, men mange tænker modsat. De tænker: ”Hvis jeg ansætter nogen, der er bedre, end jeg selv er, så kan han eller hun få succes, mens jeg skal stå i skyggen”.

- Jeg har altid tænkt, at jeg skulle finde de bedste mennesker, og de skal arbejde for mig, og så må jeg inspirere dem, slutter Petter Stordalen.