Business

Nedtur for Lego: Gør klar til stor fyringsrunde

Legetøjsgiganten Lego leverer et skuffende regnskab og vil derfor nedlægge mindst 500 stillinger alene i Danmark.

Salget af klodser fra Lego har langt fra været så godt, som legetøjskoncernen havde regnet med. Det oplyser selskabet tirsdag.

I årets første seks måneder omsatte Lego for 14,9 milliarder kroner, og det er et fald på fem procent sammenlignet med første halvår 2016. Samtidig faldt driftsoverskuddet med seks procent til 4,4 milliarder kroner.

Det skuffende regnskab betyder, at Lego nedlægger cirka otte procent af stillingerne i virksomheden. Det svarer til cirka 1400 arbejdspladser.

Alene i Danmark drejer det sig om mellem 500 og 600 medarbejdere.

Formand er skuffet

Bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudstorp i Lego-koncernen kalder de nye regnskabstal for skuffende.

- Vi er meget kede af at skulle lave ændringer, der kan påvirke mange af vores medarbejderes liv, udtaler Jørgen Vig Knudstorp via en pressemeddelelse.

- Alle Lego-kolleger er utroligt passionerede i deres arbejde hver eneste dag, og det er vi dybt taknemmelige for. Desværre er det bydende nødvendigt for os at træffe disse svære beslutninger.

- Man har fejltolket markedet fuldstændig

Tirsdagens regnskab kommer et halvt år efter, at Lego kunne præsentere endnu en rekordomsætning. Men de historisk gode resultater har tilsyneladende fået legetøjskoncernen til at oversatse, vurderer TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

- Man har fejltolket markedet fuldstændig. Der har sneget sig en eller anden form for selvfedhed ind i Billund. Man har været sikker på, at man kunne blive ved med at holde de her meget fine vækstrater, siger Ole Krohn.

Mange af de ansatte, der nu skæres væk, var ansat til at varetage en forventet større produktion, end regnskabet altså viser, at man har fået.

- Det svarer lidt til at trykke på speederen, men så pludselig bliver der rødt i lyskrydset. Man drøner over og får nogle ordentlige buler i karosseriet. Dem er Jørgen Vig Knudstorp så i fuld gang med at rette op på.

Alligevel verdens største legetøjsproducent

Trods dagens regnskab kan Lego dog alligevel kalde sig for verdens største legetøjsproducent.

Det hænger sammen med, at markedet for legetøj generelt ikke er gået så godt, hvilket betyder, at de to amerikanske konkurrenter Mattel og Hasbro også er gået tilbage.

Dermed har den danske legetøjskoncern, Lego, nu altså overhalet konkurrenterne.