Business

Betjente frifundet i safarisag

Anklager Line Scharf argumenterede for to måneders ubetinget fængsel.

Der bliver ingen straf til de to kriminalpolitibetjente, der var tiltalt for korruption efter at have modtaget et safariophold fra rigmanden Karsten Ree.

Det afgjorde retten i Helsingør fredag. Et af rettens tre medlemmer stemte for, at de tiltalte skulle idømmes en straf på 10 dages betinget fængsel, men fordi de to øvrige stemte for en frifindelse, slap betjentene for straf.

- Det er en fornuftig dommer, og det er et godt udfald på sagen, siger Karsten Ree til TV 2 efter domsafsigelsen.

Sagen har fredag haft sin afsluttende procedure ved retten i Helsingør, hvor anklageren Line Scharf har argumenteret for, at de to betjente skulle have to måneders ubetinget fængsel med henvisning til paragraf 144 i straffeloven om offentlig korruption.

De to betjente var tiltalt for at modtage bestikkelse fra Karsten Ree, som i 2008 blev rig på at sælge Den Blå Avis. Betjentene, der er 63 og 56 år, lærte Karsten Ree at kende i forbindelse med, at de i 2014 efterforskede erhvervsmanden i en sag om menneskehandel.

I den sag var der rettet mistanke mod Karsten Ree, fordi han havde hentet en kenyansk kvinde, som skulle lave husligt arbejde for ham, til Danmark. Sigtelsen mod ham blev sidenhen frafaldet.

Året efter rejste de to betjente på luksuriøse ophold på hoteller, som er ejet af Karsten Ree, og anklagemyndigheden mente derfor, at der kunne være tale om bestikkelse. Selv har de nægtet sig skyldige.

Dommeren Niels Østergaard frifandt de to betjente, blandt andet fordi Karsten Ree allerede var frifundet inden safarituren.

- Gaven kommer efter, at sagen mod Ree er frafaldet. Det kan ikke bevises, at gaven har forbindelse med det tjenestelige virke, sagde Niels Østergaard i retten.

De to betjente har oplyst, at de selv har betalt et beløb på 900 dollars i forbindelse med et tredages ophold på Karsten Rees resort Karen Blixen Camp i Kenya.

I Karsten Rees vidneforklaring har han forklaret, at det ikke var hans intention, at de to betjente selv skulle betale. Det mener anklageren strider direkte imod de to betjentes forklaring om, at de betalte 900 dollars for opholdet.

- Der er ikke begået noget strafbart, og det er retten også nået frem til. Det er jeg rigtig glad for og meget tilfreds med, men samtidig så er jeg også en anelse vred over, at det skulle komme så langt, siger forsvarer Martin Cumberland til TV 2. 

Torben Koch, den anden betjents forsvarer, er enig. Han mener, at anklagerne blot har kørt sagen så langt af principielle grunde, ikke fordi at betjentene havde en god sag. 

- De har ikke lavet deres arbejde ordentligt, siger han om anklagerne.