Business

Anklager kræver ubetinget fængsel til betjente i safarisag

Anklageren vil have to måneders ubetinget fængsel til de to politibetjente, der modtog et safariophold af rigmanden Karsten Ree.

Anklageren Line Scharf lagde ikke fingre i mellem i sin afsluttende procedure ved retten i Helsingør, hvor to betjente er tiltalt for korruption efter at have modtaget et safariophold fra rigmanden Karsten 

Opholdet skete på Karen Blixen Camp i Kenya. Hun henviste til, at hun ønsker de to betjente dømte efter paragraf 144 i straffeloven om offentlig korruption.

- Derfor kræver jeg 60 dages ubetinget fængsel for de to tiltalte, sagde hun. 

Line Scharf sagde, at paragraffen er klar for, at offentligt ansatte ikke skal tage usaglige hensyn i forbindelse med behandling af sager, fordi det vil krænke borgernes retsfølelse om, at de offentlige ansatte skal være upartiske.

- Der gælder skærpede regler for politifolk, fordi de har mange interessekonflikter, sagde Line Scharf.

Forsvarer: Betjentene betalte selv

En af de to betjentes forsvarer, Torben Koch, lagde vægt på, at Karsten Ree måske havde en intention om en gave, men den blev aldrig givet. 

- De to betalte 900 dollars for ophold og transport. Det er der ingen grund til at betvivle, sagde han. 

Line Scharf borede længe i Karsten Rees vidneforklaring, hvor Karsten Ree mandag sagde, at det ikke var hans intention, at de to betjente skulle betale.

Ifølge anklageren strider rigmandens vidneforklaring direkte imod de to betjentes forklaring om, at de betalte 900 dollars for opholdet.

- Der er ingen dokumentation for, at de penge nogensinde er betalt, og regningen siger 0 kroner for selve opholdet, sagde Line Scharf.

Ree støtter betjentene

De to betjente, der er omfattet af navneforbud, har forklaret, at de var med på turen som private venner, der havde mange fælles interesser: Formel 1 og kampen mod sygdomme. Venskabet udviklede sig under flere møder, herunder en grillaften og ved et møde, hvor betjentene havde rådgivet Karsten Ree om hans private venner. Forud for rettens afgørelse senere i dag støttede Karsten Ree de to betjente.

- Det er langt ude, hvis de kan blive dømt i sådan en sag. Jeg tør ikke spå om sagens udfald, siger Karsten Ree til TV 2.

Han udtrykte stor medfølelse med betjentene.

Karsten Ree er uforstående over for sagens karakter og mener i øvrigt ikke, at hans udgifter for de to betjente står mål med, hvad anklagemyndigheden forelægger. Video: Stine Gliese

Line Scharf hæftede sig ved, at de to tiltalte har holdt safari-turen hemmelig. Den ene af de tiltaltes kone fik således først at vide, at safarituren skulle finde sted, 14 dage før rejsen fandt sted.

- Det kan godt være, at det er naturligt for Karsten Ree at give den slags gaver, men det ikke for andre, sagde Line Scharf.

Der ventes dom senere i dag.