Business

Harvey presser benzinpriser op på højeste niveau i to år

De massive mængder regn, der er væltet ned over USA, har lukket flere af landets største raffinaderier.

Orkanen Harveys raseren på den amerikanske sydkyst er så voldsom, at den nu også kan mærkes hos de danske bilejere.

Harvey, der nu er blevet nedgraderet til en storm, er nemlig skyld i så massive oversvømmelser ved kysten i delstaten Texas, at flere af landets raffinaderier har måttet lukke.

Det betyder, at en stor del af USA's samlede kapacitet til fremstilling af brændstof er ude af drift. Og det slår tydeligt igennem på benzinpriserne, der nu har ramt det højeste niveau i to år.

Det koster benzinen

Prisen for en gallon benzin, som svarer til knap 3,8 liter, er steget med over tre procent til 1,8391 dollars. Det svarer til 11,3 danske kroner. Diesel har også taget et lille hop opad på prisstigen med en stigning på lige over én procent.

Benzinpriserne har ikke været så høje siden juli 2015.

Det er blandt andet landets største råolieraffinaderi, Motiva Enterprises, der er blevet tvunget til at lukke som følge af oversvømmelser, skriver Reuters.

Mere vand i vente

Harvey gik i land i Texas som en kategori 4-orkan, men er altså senere blevet nedgraderet til en tropisk storm. Indtil videre er mindst 18 mennesker døde som følge af Harveys ødelæggelser.

Orkanen er ifølge nyhedsbureauet AFP den kraftigste orkan, der har ramt Texas i over 50 år. Den samlede regning for orkanen forventes at løbe op i 42 milliarder dollars, svarende til 260 milliarder kroner.

Meteorologerne frygter dog, at der er endnu mere regn i vente, hvorfor det ikke er til at sige, hvornår raffinaderierne er helt driftsbare igen.

De voldsommeste estimater går på helt op mod 23.000.000.000.000 liter vand yderligere fra uvejret, skriver nyhedsbureauet AP.