Business

Regeringen vil gøre det billigere at have aktier

Med inspiration fra Sverige skal den almindelige dansker have nemmere adgang til at købe aktier uden voldsom beskatning.

Svenskerne har gjort det i årevis med et brag af en succes til følge, og nu skal danskerne også have muligheden for at købe aktier uden at frygte at miste gevinsten til skattefar.

Regeringen vil nemlig indføre en såkaldt aktiesparekonto med inspiration fra Sverige. Den vender op og ned på, hvordan aktier og aktiegevinster skal beskattes.

Hvor aktiebeskatning i dag foregår ved, at gevinster på aktier beskattes med 27 procent for de første 51.700 kroner, mens gevinster derudover bliver beskattet med 42 procent, så bliver beskatningen anderledes ukompliceret med aktiesparekontoen.

Her foregår beskatningen som en formueskat. Altså bliver hele beløbet på aktiesparekontoen – inklusive eventuelle gevinster - beskattet med 1,25 procent. Hvis man derfor har 50.000 kroner stående på kontoen inklusive udbytter og kursgevinster, så vil skatten i slutningen af året løbe op i 625 kroner.

Tre fluer med et smæk

Det er Erhvervsminister Brian Mikkelsen fra De Konservative, der har fremlagt forslaget, som har været debatteret i årtier.

Ifølge erhvervsministeren er der tre årsager til, at de andre partier på Christiansborg bør bakke op om aktiesparekontoen.

- Vi slår tre fluer med et smæk. Vi sikrer, at den almindelige lønmodtager kan investere i danske aktier, det har man reelt ikke i dag, da aktieskatten er så høj, siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

- For det andet at virksomheder kan få noget mere kapital, som de står og råber og skriger efter i dag, så de kan udvikle sig og blive i Danmark.

Sidste og vigtige begrundelse for aktiesparekontoen er ifølge erhvervsministeren, at der skal sættes en stopper for den åreladning af danske virksomheder, som hvert år strømmer til udlandet heriblandt især Sverige for at lade sig børsnotere.

- Aktiesparekontoen skal sikre, at virksomhederne bliver i Danmark og lader sig børsnotere i stedet for at tage til Sverige eller USA, som de gør i øjeblikket.

Uenighed om loft

Aktiesparekontoen har været debatteret i årevis, men på det seneste har der været opbakning fra stadig flere parter.

En aktiesparekonto er efter vores opfattelse et vigtigt instrument til at styrke aktiekulturen i Danmark.

Ulrik Nødgaard, Finansdanmark

Tidligere på året afholdt finanssektorens brancheorganisation Finansdanmark en konference i samarbejde med LO, som netop havde fokus på at få oprettet en aktiesparekonto efter svensk forbillede.

Der virker dog ikke til at herske enighed om, hvad loftet skal være på kontoen. Mens LO har foreslået 50.000, har regeringen planer om at lave et loft på 500.000 kroner. Netop loftet virker da også til at blive stridspunktet, når ordningen skal gennemføres.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bakker nemlig ifølge Dagbladet Børsen op om aktiesparekontoen som koncept, men de er anderledes skeptiske over, at loftet skal være så højt.

Skal stoppe børsflugten

Finansdanmark håber, at en aktiesparekonto kan dæmme op for danske virksomheders flugt over Øresund, når det er blevet tid til at gå på børsen.

Sidste år sendte svenskerne 152 virksomheder - flere af dem født i Danmark - på børsen, mens kun fem virksomheder blev børsnoteret i Danmark

- En aktiesparekonto er efter vores opfattelse et vigtigt instrument til at styrke aktiekulturen i Danmark. Den vil gøre det nemmere for danskerne at investere i aktier. Dermed kan vi også styrke virksomhedernes adgang til den kapital, som er nødvendig for at kunne afprøve nye idéer og investere i nye produkter, siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finansdanmark.