Business

Matas-direktør sat på porten

Coops koncerndirektør skal nu erstatte Terje List, der ellers har bestridt topposten siden årtusindskiftet.

Han har siddet i chefstolen hos butikskæden Matas i 17 år, men nu har bestyrelsen besluttet, at det er på tide at skifte 52-årige Terje List ud.

Udskiftningen på chefposten bliver meldt ud i forbindelse med et regnskab, der viser tilbagegang for virksomheden, der samtidig kæmper med en aktiekurs, der ligger 16 procent lavere end ved børsnoteringen for godt fire år siden.

Det er os, der har taget initiativet. Det overrasker nok ikke nogen, at en bestyrelse tænker fremad, når en direktør har siddet i 17 år.

Lars Frederiksen, Bestyrelsesformand for Matas

Klar fyring

Lars Frederiksen blev hentet ind som bestyrelsesformand til børsnoteringen, og han skjuler ikke, at der er tale om en klar fyring og 10 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse til Terje List.

- Det er os, der har taget initiativet. Det overrasker nok ikke nogen, at en bestyrelse tænker fremad, når en direktør har siddet i 17 år. Her har vi vurderet, at det er sundt med friske øjne, og at der er behov for mere kog under kedlerne, siger Lars Frederiksen.

Bestyrelsen indledte processen med at finde en ny øverste direktør i foråret og underrettede først her i august Terje List i planerne for hans udskiftning.

Som topchef bør du ifølge Lars Frederiksen forvente, at din bestyrelse overvejer at finde en afløser.

- Min holdning er, at man som bestyrelsesformand altid bør have en liste over potentielle kandidater og så gøre den liste mere eller mindre varm, siger Lars Frederiksen, der også har virke i Komiteen for God Selskabsledelse og selv overlevede 33 år som direktør i ingrediensproducenten Chr. Hansen.

Afløser hentet hos Coop

Det bliver den tidligere Coop-koncerndirektør, Gregers Wedell-Wedellsborg, der fremover skal stå i spidsen for Matas.

- Med Gregers får vi både en erfaren detailhandler og en direktør, der har dyb indsigt i og erfaring med det digitale univers, som vil præge vores samfund fremover. Derudover har Gregers stor erfaring med kundeklubber og loyalitetsprogrammer, hvilket er vigtige elementer i Matas’ fundament, siger bestyrelsesformand Lars Vinge Frederiksen blandt andet i fondsbørsmeddelelsen.

Gregers Wedell-Wedellsborg skal afløse Terje List på topposten i Matas.

Gregers Wedell-Wedellsborg har blandt andet en fortid som direktør for digitale medier hos TV 2 Danmark, og inden da var han seks år hos Berlingske Media. Derudover har den nye Matas-direktør siddet i bestyrelsen i lang række digitale iværksættervirksomheder, herunder Downtown og Momondo Norden.

I dag er han bestyrelsesmedlem i Gyldendal og i AllUnite samtidig med, at han sidder i regeringens Disruptionsråd.

En virksomhed under pres

Det bliver noget af en opgave at løfte for Wedell-Wedellsborg, for siden virksomheden blev børsnoteret i 2013 er kursen faldet med 16 procent, og det er i det helt taget ikke gået så nemt for Matas, som man måske havde håbet.

Materialistvirksomheden har nemlig ikke formået at vokse, og overskuddet er gået tilbage.

Det viser også tirsdagens nye regnskab, hvor resultatet efter skat lander på 74 millioner kroner, mens omsætningen lød på 820,9 millioner kroner.

Til sammenligning fik Matas i første kvartal sidste år et overskud efter skat på 84,6 millioner kroner og en omsætning på 848,1 millioner kroner.