Business

Efter overraskende successalg kæmper Mærsk med fallerede forretninger

Mærsk mangler stadig at sælge tre forretninger, før koncernen er i mål med sin strategi, og det kan blive en stor udfordring.

Der er lang vej igen, før Mærsk er endeligt i mål med sin store strategi, der skal skære alt andet end den primære shipping-virksomhed fra.

Sådan lyder det fra analytikere og iagttagere dagen efter, Mærsk lykkedes med et salg af koncernens olieafdeling, der overraskede positivt med en handel på hele 47 milliarder kroner.

Det har fået den store amerikanske investeringsbank Jeffries til at skrue forventninger op til, hvor meget Mærsk kan få for de resterende tre forretninger i energidivisionen, som Mærsk også arbejder på at sælge. Banken regner med, at Mærsk kan få et lignende beløb for et samlet salg af Maersk Drilling, Maersk Supply Service og Maersk Tankers, som Maersk Oil blev solgt for.

- Deres økonomi er nede under gulvbrædderne, og de kæmper med store gældsbyrder. 

Michael Friis, analytiker hos Alm. Brand

Men den køber Alm. Brands Mærsk-analytiker, Michael Friis, ikke. 

- Det tror jeg ikke på. Det er forretninger, som er rigtig udfordret, og selvom Maersk Oil er presset af en lav oliepris, så tjener selskabet stadig mange penge, og det gør de andre selskaber ikke, siger Michael Friis og fortsætter:

- Deres økonomi er nede under gulvbrædderne, og de kæmper med store gældsbyrder. 

Kan være for optimistisk

Ifølge Michael Friis kommer det til at kræve tålmodighed at få afskibet de sidste selskaber, da de kræver en "markant højere oliepris for at være rigtig profitable." 

- Man kan godt blive optimistisk efter det overraskende gode salg i går, men når det gælder de andre selskaber, skal man passe på med at blive for optimistisk, det er meget, meget udfordrede markeder, de her tre selskaber opererer i, siger han.

Mærsk har givet sig selv et år mere til at sælge de sidste tre forretningsben fra.

Skal gavne alle

Direktionen i A.P. Møller-Mærsk fortalte i forbindelse med salget af Maersk Oil i går, at selskabet havde arbejdet for, at salget af det store selskab ikke blot gavnede shipping-koncernen, men også var fornuftig for medarbejderne og Danmark.

Det store milliardsalg af olieforretningen i Mærsk, gavner både selskabet og Danmark, lyder det fra Mærsk. Video: Morten Plesner Mathiasen

En lignende vision har koncernen om salget af de sidste forretningsben, fortalte Claus Hemmingsen, chef for energi-divisionen, som skal sælges fra.

- Jobbet nu består i at finde rigtig gode løsninger for Maersk Drilling, Maersk Supply Service og Maersk Tankers, og de løsninger vil vise, hvad der er det rigtige for de enkelte virksomheder, og her er vi lige så opsatte på, at det skal være rigtigt for medarbejderne, for den fremadrettede virksomhed og vores aktionærer, sagde Claus Hemmingsen mandag til TV 2.

Nærmest usælgelig

Ifølge erhvervskommentator på TV 2 Business, Jens Nymark, kan det overraskende gode salg af Maersk Oil have givet shipping-kæmpen forhåbninger om, at de mange frasalg nok skal lykkes.

- Det giver håb for, at strategien nu er søsat, og at de kan accelerere salgsprocessen, siger Jens Nymark.

Men Maersk Oil var ifølge erhvervskommentatoren i en helt anden økonomisk gænge end de andre selskaber, der er sat til salg.

- Der har hele tiden været meldinger om, at borerigselskabet Maersk Drilling er nærmest usælgeligt, fordi der ikke er nogen kunder, som har lyst til at investere i olieudvinding på grund af de lave oliepriser, siger Jens Nymark.