Business

Mærsk sælger olieforretning i milliardhandel

En handel til næsten 50 milliarder kroner er på vej fra den danske shippinggigant.

A.P. Møller-Mærsk sælger olieforretningen Mærsk Olie & Gas for næsten 50 milliarder kroner til det franske olieselskab Total.

Handlen skal først godkendes af myndighederne, men hvis alt går vel, bliver salget gennemført allerede i starten af næste år, oplyser den danske shippingkoncern i en fondsbørsmeddelelse.

Som betaling for den store olieforretning får Mærsk aktier i franske Total. Derudover overtager det franske selskab en milliardgæld fra Mærsk, som bringer værdien af salget op i nærheden af 50 milliarder kroner.

Ekstra belønning til aktionærerne

Mærsk oplyser i forbindelse med salget, at koncernens aktionærer kan se frem til et ekstraordinært udbytte til næste år, hvor værdien af de mange nye Total-aktier vil blive sendt ud som udbytte.

Ifølge Sydbanks analyseafdeling virker prisen umiddelbart fornuftig, og samtidig markerer salget, at processen med at udskille Mærsks energiforretning nu for alvor er skudt i gang.

- Der er ingen tvivl om, at Mærsk i dag tager første skridt mod at fokusere selskabet til at være et transportselskab, så det er første konkrete bevis på, at den nye strategiplan bliver rullet ud i virkeligheden, siger Mærsk-analytiker Morten Imsgaard fra Sydbank til TV 2 og fortsætter:

- Og jeg synes, at de har fundet en ret elegant løsning ved at sælge Mærsk Oil til en konkurrent.

Perfekt ejer set med danske briller

Selvom Mærsk Oil nu kommer på franske hænder, vil olieselskabet fortsat være rodfæstet i Norden.

- Total S.A. vil opretholde Mærsk Oils stærke position i Nordsøen med betydelige baser i København og Esbjerg og med Danmark som operationsbase for Total S.A.'s samlede aktiviteter i Danmark, Norge og Holland, skriver Mærsk i en fondsbørsmeddelelse.

Det har været ventet med spænding, at Mærsk ville sælge sin olieforretning fra. Video: Morten Plesner Mathiasen

Set med danske øjne kunne man næppe have ønsket sig en bedre ejer, lyder vurderingen fra Morten Imsgaard.

- Jeg tror, man skal glæde sig over, at Mærsk er landet på franske hænder, for Total er et selskab, som er meget, meget ambitiøse om at udvide deres forretninger inden for det her område, så en meget bedre køber kunne man nok ikke få, siger han og fortsætter:

- Det er lidt pudsigt, for det er faktisk franske Total, som har vundet kontrakter foran Mærsk her på det seneste.