Business

Inspiration-butikkerne lukker og slukker

Imerco-milliardær Mikael Goldschmidt overtager 25 af landets Inspiration-butikker, efter at kædernes fusionsplaner blev kæntret af myndighederne.

Snart er det slut med at købe skærebrætter og peberkværne i den økonomisk pressede isenkræmmerkæde Inspiration.

Brandet bliver fortid, efter at konkurrencemyndighederne har givet konkurrenten Imerco tilladelse til at købe 25 af Inspiration-kædens 45 butikker.

Det var ellers meningen, at de to isenkræmmerkæder skulle fusionere, men den plan satte konkurrencemyndighederne en stopper for. Efter et år er myndighederne kommet med afgørelsen om, at Imerco af konkurrencemæssige grunde kun må overtage lige over halvdelen af konkurrentens butikker. De resterende 20 forretninger fortsætter under et andet navn.

- Det var klart et ønske at overtage 45 butikker. Nu har vi fået en løsning, der hedder sig, at vi får 25, siger Frederik Brønnum, administrerende direktør for Imerco, til TV 2. 

Samtidig med overtagelsen af Inspiration-forretningerne skrinlægger Imerco de tidligere udmeldte børsplaner, lyder det.

At vente et år på en afgørelse har været problematisk.

Mikael Goldschmidt, milliardær og ejer af Imerco

Problematisk ventetid

Den danske milliardær Mikael Goldschmidt, der har tjent det meste af sin formue på ejendomsinvesteringer, ejer størstedelen af Imerco.

- At vente et år på en afgørelse har været problematisk, men vi er tilfredse med, at det nu er muligt for os at føre de planer ud i livet, som vi har lagt for overtagelsen af de 25 bedste af Inspirations butikker. I de ti år, jeg har været hovedaktionær i Imerco, har målet være at skabe den stærkeste spiller inden for sit felt, og det må siges lykkes til fulde, siger Mikael Goldschmidt i en pressemeddelelse.

Sviende underskud i Inspiration

Med købet af de 25 Inspiration-butikker vokser hans isenkræmmerimperium til 180 forretninger i alt med en årlig omsætning på 1,5 milliarder kroner. 

Inspiration-kæden, der er ejet af L'EASY-rigmanden Niels Thorborg, har de seneste seks år været tynget af underskud, fremgår det af regnskaberne. Regnskabet for sidste år viste et salg på en halv milliard, mens underskuddet landede på 16 millioner kroner, og egenkapitalen gravede sig ned i et minus på 19 millioner kroner. 

Imerco har omvendt leveret overskud på tocifrede millionbeløb de seneste tre år.