Business

Banker: Danskerne risikerer ekstraregning på ni milliarder kroner

Finanssektoren kan blive ramt af et krav på 92 milliarder kroner med kommende kapitalregler, og det kan ifølge Finans Danmark koste danskerne dyrt.

Danskerne kan stå tilbage med en op til ni milliarder stor ekstraregning, når en række kommende anbefalinger til kapitalkrav for banker og realkreditinstitutter skal implementeres i EU. 

Sådan lyder det fra interesseorganisationen Finans Danmark, der regner med, at finanssektoren bliver nødt til at hæve priserne som følge af kravene. 

- Vores bekymring ved det her, det er, at der helt unødigt vil komme et opadgående pres på priserne, fordi vores omkostninger ved at producere lånene bliver højere, hvis kapitalkravene stiger, siger Ulrik Nødgaard, direktør for Finans Danmark, til TV 2. 

Det er den magtfulde Basel-komité, der består af 28 EU-medlemslande, som laver anbefalinger til finansiel regulering. Basel-komitéen har endnu ikke offentliggjort sine endelige anbefalinger.

Et foreløbigt skøn fra erhvervsminister Brian Mikkelsens Basel-ekspertgruppe viser, at effekten af de mest sandsynlige Basel-anbefalinger øger kapitalkravene til den danske finanssektor med 27 til 39 procent. Det svarer til mellem 64 og 92 milliarder kroner.

- Som tallene også viser i dag, så er der usikkerhed om det. Men vi kan jo se, det er en betydelig størrelsesorden. 92 milliarder, hvis de skal forrentes med 10 procent, jamen så ligger der jo en regning på godt 9 milliarder, siger Ulrik Nødgaard. 

Det bliver dyrere for den almindelige dansker, for boligejere og for virksomheder med de kommende kapitalkrav, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

De øgede kapitalkrav skal polstre bankerne og realkreditinstitutterne bedre til fremtiden, og det koster alt andet lige danskerne penge, siger Brian Mikkelsen til TV 2.

- Den måde, man polstrer sig på, er selvfølgelig at få nogle penge ind fra os kunder, for ellers er der selvfølgelig ikke nogen penge i pengetanken, så det kommer til at blive dyrere for almindelige danskere, for boligejere og for virksomheder, siger han.