Ny finanskrise kan lure om hjørnet - sådan undgår du at blive ruineret

Topøkonomer fremhæver tegn på, at bristende finansielle bobler kan lure lige om hjørnet. Se, hvordan du garderer dig bedst muligt.

Når guldfeberen breder sig i befolkningen, gælder det om hurtigst muligt at skille sig af med spidshakken og sælge guldklumperne.

Og netop guldfeber er det, som flere anerkendte danske og internationale finansprofiler peger på, kan være i gang med at bryde ud på visse markeder. Ikke bare inden for niche-investeringer som fantasifulde kryptovalutaer og indiske energiinvesteringer, men selv dele af det danske boligmarked og aktiemarked viser tegn på at være faretruende varme.

Inde i tiåret for verdenshistoriens mest omfattende pengepolitiske eksperiment, hvor centralbankerne har skruet renterne ned til rekordlave niveauer, er det nemlig blevet enormt billigt at låne og investere.

- Man skal passe utroligt meget på, når man manipulerer med renten. Det har været medvirkende til, at aktier er steget så kraftigt, som de er. Jeg har svært ved at se, at aktierne skal blive ved med at kunne stige, siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Henrik Franck og Lise Nytofts råd til at vige uden om bobler

 1. Spred risikoen

  Pas på med at koncentrere store summer af penge i specifikke aktier eller i specifikke markeder - hvad enten det er aktier, bolig eller noget tredje. Mange danskere vælger at lægge sparepengene i danske aktier og meget store investeringer i enkelte selskaber. 

 2. Hvad kan din økonomi tåle?

  Man bør overveje, hvor man er henne i sin livscyklus. Har man en alder og økonomi, som gør, at man skal have høj eller lav risiko? Kan man tåle at se kursfald på 20-30 procent, som det tager flere år for at vinde tilbage? Og så skal man forberede sig mentalt på at kunne risikere at miste en større del af opsparingen. 

 3. Gennemgå dine investeringer

  Man bør kigge sin portefølje igennem og afgøre, hvor meget is i maven, man har. De fleste er enige om, at renterne vil stige - spørgsmålet er bare hvornår, hvor meget og hvor stor bølger det vil sende ud i samfundet. Hvis man tror på, at renterne stiger inden for overskuelig tid, kan man overveje at lægge nogle af pengene i noget, der falder mindre, for eksempel virksomhedsobligationer.

 4. Vælg fastforrentet lån

  Den væsentligste risikofaktor på boligmarkedet er, hvis renten stiger, fordi det vil presse boligpriserne ned. Her kan man gardere sig bedst muligt ved at vælge et fastforrentet lån, fordi en rentestigning samtidig betyder, at værdien af den gæld, man har i boligen, falder. Dermed får man en gevinst på sit realkreditlån, som muligvis ikke udligner prisfaldet på boligmarkedet, men som gør, at man står væsentligt bedre. 

De lave renter har også sendt boligpriserne i vejret, og det kan derfor også være en god idé at holde ekstra øje med det danske boligmarked, især ejerlejligheder i de største byer. Prisen på en lejlighed er steget med 66 procent siden bunden i 2009. Samtidigt handler lejligheder nu 16 procent højere end ved den seneste top.

I visse geografisk betingede områder kan der godt være risiko for bobledannelse.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea. 

- I visse geografisk betingede områder kan der godt være risiko for bobledannelse, og her mener jeg specifikt det københavnske ejerboligområde, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea. 

Himmelflugt dømt til at bremse op

Boligpriserstigningerne og aktiernes høje kurser er til dels bundet op på de ultralave renter, fordi det ikke har kunnet betale sig at lægge sine penge i obligationer. Når centralbankerne begynder at hæve renterne, vil den situation ændre sig og mere kapital vil flyde fra aktiemarkedet over i obligationsmarkedet.

Trods bekymringerne tror Henrik Franck dog, at det er mest sandsynligt, at aktiemarkedet om et år er steget til et højere niveau, end det ligger i dag.

- Men med den høje prissætning og de høje forventninger anerkender jeg, at markedet er sårbart. Derfor er jeg enig i at festen, som er skabt af centralbankerne, ikke varer for evigt, men sandsynligvis et stykke tid endnu. Det er centralbankernes opgave at lade luften sive ud af aktierne langsomt i stedet for at lade markedet briste, siger Henrik Franck.

Bag aktiebekymringerne gærer også en bekymring for, at obligationsmarkedet vil få jorden til at skælve under verdensøkonomien. Alan Greenspan, som er tidligere centralbankchef i USA, var for få dage siden ude og advare om, at obligationsmarkedet er dén boble, vi for alvor skal holde øje med, og som kan springe når som helst.

- Når de lange renter bevæger sig op, er det sandsynligt, at de bevæger sig relativt hurtigt. Vi oplever i øjeblikket en boble – ikke i aktiemarkedet, men i obligationsmarkedet, sagde han til Bloomberg.

Centralbanker klør sig i nakken, jeg klør mig i nakken, alle klør sig.

Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje

De lange obligationsrenter er tæt forbundet med inflationen. Historisk set er inflationen steget, når vi er bevæget os ind i en økonomisk optur. I øjeblikket befinder vi os langt inde i et opsving med stigende aktiemarkeder, men alligevel ser vi ikke inflationen stige betydeligt.

- Centralbankerne klør sig i nakken, jeg klør mig i nakken, alle klør sig. USA har en usædvanlig lav arbejdsløshed, og alligevel forbliver inflationen lav. Det kan være, der kommer en ketchupeffekt, og så kan vi komme til at se de lange obligationsrenter stige meget kraftigt og hurtigt, siger Henrik Franck.

Det kan betyde, at stribevis af virksomheder, privatpersoner og stater kommer i knibe. Verden har aldrig været mere forgældet, end den er nu, og der er grænser for, hvor høje renter de kan betale.