Ny finanskrise kan lure om hjørnet - sådan undgår du at blive ruineret
Topøkonomer fremhæver tegn på, at bristende finansielle bobler kan lure lige om hjørnet. Se, hvordan du garderer dig bedst muligt.
Når guldfeberen breder sig i befolkningen, gælder det om hurtigst muligt at skille sig af med spidshakken og sælge guldklumperne.
Og netop guldfeber er det, som flere anerkendte danske og internationale finansprofiler peger på, kan være i gang med at bryde ud på visse markeder. Ikke bare inden for niche-investeringer som fantasifulde kryptovalutaer og indiske energiinvesteringer, men selv dele af det danske boligmarked og aktiemarked viser tegn på at være faretruende varme.
Inde i tiåret for verdenshistoriens mest omfattende pengepolitiske eksperiment, hvor centralbankerne har skruet renterne ned til rekordlave niveauer, er det nemlig blevet enormt billigt at låne og investere.
- Man skal passe utroligt meget på, når man manipulerer med renten. Det har været medvirkende til, at aktier er steget så kraftigt, som de er. Jeg har svært ved at se, at aktierne skal blive ved med at kunne stige, siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.
De lave renter har også sendt boligpriserne i vejret, og det kan derfor også være en god idé at holde ekstra øje med det danske boligmarked, især ejerlejligheder i de største byer. Prisen på en lejlighed er steget med 66 procent siden bunden i 2009. Samtidigt handler lejligheder nu 16 procent højere end ved den seneste top.
- I visse geografisk betingede områder kan der godt være risiko for bobledannelse, og her mener jeg specifikt det københavnske ejerboligområde, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.
Himmelflugt dømt til at bremse op
Boligpriserstigningerne og aktiernes høje kurser er til dels bundet op på de ultralave renter, fordi det ikke har kunnet betale sig at lægge sine penge i obligationer. Når centralbankerne begynder at hæve renterne, vil den situation ændre sig og mere kapital vil flyde fra aktiemarkedet over i obligationsmarkedet.
Trods bekymringerne tror Henrik Franck dog, at det er mest sandsynligt, at aktiemarkedet om et år er steget til et højere niveau, end det ligger i dag.
- Men med den høje prissætning og de høje forventninger anerkender jeg, at markedet er sårbart. Derfor er jeg enig i at festen, som er skabt af centralbankerne, ikke varer for evigt, men sandsynligvis et stykke tid endnu. Det er centralbankernes opgave at lade luften sive ud af aktierne langsomt i stedet for at lade markedet briste, siger Henrik Franck.
Bag aktiebekymringerne gærer også en bekymring for, at obligationsmarkedet vil få jorden til at skælve under verdensøkonomien. Alan Greenspan, som er tidligere centralbankchef i USA, var for få dage siden ude og advare om, at obligationsmarkedet er dén boble, vi for alvor skal holde øje med, og som kan springe når som helst.
- Når de lange renter bevæger sig op, er det sandsynligt, at de bevæger sig relativt hurtigt. Vi oplever i øjeblikket en boble – ikke i aktiemarkedet, men i obligationsmarkedet, sagde han til Bloomberg.
De lange obligationsrenter er tæt forbundet med inflationen. Historisk set er inflationen steget, når vi er bevæget os ind i en økonomisk optur. I øjeblikket befinder vi os langt inde i et opsving med stigende aktiemarkeder, men alligevel ser vi ikke inflationen stige betydeligt.
- Centralbankerne klør sig i nakken, jeg klør mig i nakken, alle klør sig. USA har en usædvanlig lav arbejdsløshed, og alligevel forbliver inflationen lav. Det kan være, der kommer en ketchupeffekt, og så kan vi komme til at se de lange obligationsrenter stige meget kraftigt og hurtigt, siger Henrik Franck.
Det kan betyde, at stribevis af virksomheder, privatpersoner og stater kommer i knibe. Verden har aldrig været mere forgældet, end den er nu, og der er grænser for, hvor høje renter de kan betale.