Business

Topchef forgylder dansk transportgigant: - Han er speditør ind til benet

DSV har nået nye højder med Jens Bjørn Andersen i direktørstolen. Og han er slet ikke færdig, lyder det fra manden selv.

En fordobling af omsætning og medarbejderstab samt en tredobling af aktieværdien. Det er et scenarie, som rigtig mange virksomhedsledere kun tør drømme om.

Men DSV-boss Jens Bjørn Andersen gør meget mere end blot at drømme. Siden han trådte til som direktør for DSV i 2008, har transportgiganten nemlig mere end fordoblet sin omsætning, mens aktierne er steget med omkring 310 procent.

Det ses også i det rekordgode halvårsregnskab, som DSV har leveret onsdag. Omsætningen er i årets første seks måneder vokset med mere end 4 milliarder kroner og lander dermed på 37,1 milliarder kroner.

Dermed tør branchefolk roligt stemple Jens Bjørn Andersen som en solid succes.

Et hit hos investorerne: Danmarks bedste chef

En rundspørge, som InsideBusiness har lavet tidligere i år blandt 10 af landets største investorer, viser da også, at Jens Bjørn Andersen er den absolutte favorittopchef blandt de børsnoterede danske selskaber.

Dermed overgår han for andet år i træk kendte navne som blandt andet Anders Runevad fra Vestas og Thomas Borgen fra Danske Bank – samt 47 andre topchefer på ’Top 50’-listen.

Ikke desto mindre er kåringen dog noget, som topdirektøren ser ydmygt på.

- Jeg sætter stor pris på det og er glad for den anerkendelse. Det er jo en anerkendelse af selskabet, og så er man i så privilegeret en situation, at man står i spidsen for det. Men det er jo ikke mig alene, der skaber resultaterne, siger Jens Bjørn Andersen.

Han er da også realistisk omkring lykkens lunefuldhed:

- Det skaber jo selvfølgelig lysten til, at vi skal fortsætte med at levere nogle gode resultater. Men vi ved også godt, at der kun skal ét fejlskridt til, før vi ligger som nummer 17 og 18 på den liste, siger han.

Fra 19.000 til 45.000 medarbejdere

Med aktieinvestorernes briller er der én ting, der er den absolut mest afgørende for en god topchef: Nemlig, at vedkommende øger selskabets værdi - og det formår Jens Bjørn Andersen.

De seneste år har DSV-aktien været blandt de bedst præsterende aktier i C20-indekset, og alene i år er aktien steget 35 procent, og den er dermed den mest stigende aktie i C20-indekset.

Firmaets vokseværk ses også på bemandingen, der er blevet over fordoblet siden 2008. Her stod cirka 19.000 medarbejdere på DSV’s lønningsliste, men godt hjulpet på vej af opkøbet af det amerikanske transportfirma UTI sidste år, står der i dag omkring 45.000.

Aktieanalytiker: DSV er ikke på imperiejagt

Hos børshuset ABG Sundal Collier følger aktieanalytiker Casper Blom DSV tæt. Han har høje forventninger til selskabet, men ser dem også blive indfriet gang på gang. Han fremhæver Jens Bjørn Andersens og finansdirektør Jens Lunds evne til at fokusere på DSV’s kompetencer og være tro mod deres egen succesformel.

- Ledelsen er villig til at tage grimme beslutninger og tillader ikke opkøb, der ikke sker på deres måde. Det er selvom, det ofte kræver hårde valg, siger Casper Blom.

Han noterer sig også topledelsens mod til at sige nej til forretninger, hvor væksten ikke lever op til indtjeningskravet. Det har givet stor tillid i markedet.

- Aktionærerne ved, at DSV passer på deres penge. De er ikke på imperiejagt og køber kun op, når de kan se det give værdi, påpeger Casper Blom.

Derfor er investorerne også villige til at spytte i kassen, når der så er brug for store beløb til opkøb. Det sås senest med det over 9 milliarder store opkøb af UTI i USA, hvor aktionærerne kun krævede en lille rabat for at betale til en aktieemission.

- Jens Bjørn Andersen besidder en motivationsfaktor

I Nykredit har chefanalytiker Ricky Steen Rasmussen også en lovprisning af DSV-topchefen, som han mener, bærer transportselskabets DNA i sig.

- Han er speditør til benet og opdraget i det miljø, han leder. Han er tydeligvis en stærk leder, men jeg er også sikker på, at han er en hård hund, siger Ricky Rasmussen.

Han kan ikke komme på andre virksomheder, der er lige så dygtige til at få tilkøb synkroniseret til den eksisterende forretning, hvilket dagens regnskab også viser med en tæt på fuldendt integration af gigantovertagelsen i USA efter blot halvandet år.

- Jens Bjørn Andersen og topledelsen besidder en motivationsfaktor, der er i stand til at få de ansatte til at levere den ekstra indsats og dermed hente højere effektivitet hos medarbejderne. Det kan mærkes på indtjeningen, vurderer Ricky Rasmussen.

Stadig mange mål at nå

Selvom Jens Bjørn Andersen snart kan holde 10-års jubilæum i direktørstolen hos DSV, har han ikke selv planer om at skifte jobbet ud foreløbig.

- Der er stadigvæk masser ting, vi kan finde på. Vi har stadig nogle mål, vi ikke har nået endnu. Vi har nogle opkøb, vi gerne vil lave. Og jeg har det held, at jeg var relativt ung, da jeg startede, og det betyder, at jeg forhåbentlig har nogle år i mig endnu, siger Jens Bjørn Andersen.

Han understreger dog, at virksomheden har en "Plan B", skulle det værste ske.

- I fald jeg får den berømte tagsten i hovedet, ligger der nogle planer for det. Vi har nogle strukturer på plads i DSV, der ikke kun på mit niveau, men på mange andre niveauer, gør, at vi har planer for, hvad der skal ske i fremtiden. Men det er ikke noget, der fylder så meget lige nu, lyder det fra DSV-bossen.

Nedenunder kan du se den seneste kåring af Danmarks fem bedste topchefer.

Danmarks fem bedste topchefer

  1. Jens Bjørn Andersen

  2. Anders Runevad

  3. Thomas Borgen

  4. Jan van de Winkel

  5. Niels Smedegaard

Opgørelsen er baseret på en rundspørge blandt ti af landets største investorer. De er blevet bedt om at udpege og rangere de tre bedste direktører i danske børsnoterede selskaber.