Business

Familiesalg af boliger boomer op til vigtig deadline

Du skal senest handle i 2018.

Boligmarkedet kan for unge mennesker være svært at komme ind på - især i de store byer, hvor priserne ligger højt.

Der er dog et lille hjørne af boligmarkedet, hvor der er billige boliger at hente: Familiesalgene.

Det vil sige salg, hvor forældre vælger at sælge en bolig til deres børn til en rigtig fordelagtig pris.

Det højeste tal i 10 år

Sidste år blev der for ejerlejligheder registreret 1884 familiesalg.

Det er det højeste antal siden 2006, hvor 2299 ejerlejligheder blev solgt internt i familien, viser tal fra Boliga. Og det er ikke så mærkeligt, hvis man spørger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Antal lejligheder solgt internt i familien de seneste ti år

 • 2016: 1.884
 • 2015: 1.713
 • 2014: 1.136
 • 2013: 798
 • 2012: 688
 • 2011: 681
 • 2010: 755
 • 2009: 550
 • 2008: 1.158
 • 2007: 1.687
 • 2006: 2.299

- Handler man en bolig mellem familiemedlemmer, kan man sælge lejligheden for op til 15 procent under den offentlige vurdering - der i øjeblikket er fastfrosset på 2011-niveau, siger han.

Slipper for arveafgift

Hvis en forælder eksempelvis ejer et sommerhus til en værdi af en million kroner, skal der betales arveafgift af sommerhusets værdi, hvis det skal overdrages til børnene ved et dødsfald. Og den afgift er på 15 procent.

Hvis forældrene sælger boligen inden dødsfald til den billige pris, kan de altså give en arv videre til børnene - uden at børnene skal betale arveafgift.

- Det er en måde at spare penge på i forbindelse med arv, så på den måde tjener man jo penge ved ikke at betale skat, siger Curt Liliegreen.

Et vindue frem til 2019

En opgørelse fra boligsiden Boliga viser, at kvadratmeterprisen for lejligheder i 2017 i gennemsnit ligger på 27.451 kroner, mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris for de offentlige vurderinger ligger på 15.507 kroner - af dem vil man så kunne trække yderligere 15 procent fra.

Og det er blandt andet den store forskel på prisen, der gør familiesalg særligt attraktive i øjeblikket.

- Markedet er på et niveau nu, hvor der er mulighed for at give en stor skattefri gevinst til sine børn. Der er et vindue frem til 2019, hvor de nye ejendomsvurderinger kommer. Derfor handles der nu mange boliger til 15 procent under den offentlige vurdering mellem familiemedlemmer, siger boligøkonom og direktør i Boliga Frederik Rovsing. 

Curt Liliegreen forudser, at tallene vil tage endnu mere til i 2017 og 2018:

- Vi vil nok se et boom de kommende år, siger han. 

I 2019 vil den offentlige vurdering blive justeret op, og boligsalg mellem familiemedlemmer vil dermed blive dyrere.

Vilde besparelser

Kigger man på priserne, som lejlighederne internt i familierne er blevet handlet til i starten af 2017, så kan man da også godt blive misundelig.

En lejlighed i Store Kongensgade i København K på 174 kvadratmeter er blevet solgt til en i familien for 3.825.000 kroner. Til sammenligning er der på nuværende tidspunkt en lejlighed på 173 kvadratmeter til salg på samme gade - på det almindelige marked - til 6.995.000 kroner.

Antager man, at lejlighederne er i samme stand, betyder det en besparelse på 46 procent.

De stigende priser på lejlighedsmarkedet er dog ikke den eneste grund til, at der bliver handlet flere lejligheder familien imellem. Der har nemlig været snak om, hvorvidt muligheden for at sælge langt under markedspris skal afskaffes:

- Det høje niveau af familiehandler kan også skyldes frygt for, at reglen vil blive afskaffet. Der har gennem et stykke tid været usikkerhed om ejendomsskattesystemet, og blandt andet har der cirkuleret rygter om, at muligheden for at sælge under den offentlige vurdering ville blive sløjfet, siger Frederik Rovsing.