Business

Boligejere kan udnytte rentens pusterum

Danskere med renter på eller over tre procent med fordel kan få sig et sommertjek af boliglånet, mener Nykredit.

Strømmen af godt nyt til boligejerne fortsætter med en opløftende melding fra den Europæiske Centralbank, ECB.

Centralbankchefen Mario Draghi meddelte fredag, at ECB fastholder sin ultralave rente i ”en længere periode”. Dermed forlænger centralbanken også danskernes mulighed for at sænke renten på den massive klump af boliglån, der fortsat er behæftet med renter på eller over 3 procent.

- Når vi ser på realkreditrenten, så skete der ikke det store, siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit. 

Ifølge ham betyder det for de danske boligejere, at der i øjeblikket er en kurs på 2-procentlånet på omkring kurs 98. 

- Og der er altså omkring lån for 150 milliarder, som med fordel kan se på en såkaldt nedkonvertering, lyder det fra Jeppe Borre.

Når man nedkonverterer et realkreditlån, skifter man en højere rente ud med en lavere rente. De boliglån, der ligger med en rente på eller over 3 procent, eller afdragsfrie lån med en rente på eller over 3,5 procent, kan med fordel kigges i sømmene, mener han: 

Så meget kan du spare på at nedkonvertere

Nedkonverterer du dit fastforrentede 3,5-procentlån med afdrag til et fastforrentet 2-procentlån, får du 250 kr. efter skat mere at gøre godt med om måneden per million kroner i lån. Samtidig stiger afdraget med 580 kr. Det giver samlet set en fordel på omkring 10.000 kr. om året. Omkostninger og kurstab er tjent hjem på lidt mindre end 4½ år ifølge Nykredit. Derudover er kursfølsomheden højere på 2%-lånet, og værdien af din restgæld falder i højere grad, hvis renten stiger. 

- Man får en lavere ydelse, man får et højere afdrag på lånet, og så får man også kursfølsomhed.

Kursfølsomhed betyder, at værdien af ens restgæld falder, hvis renten begynder at stige.

Men man skal som boligejer tage sig i agt for de gebyrer, som Nykredit og andre realkreditselskaber tager for at konvertere lånene. For mange med en lidt kortere tidshorisont kan det ikke betale sig at konvertere lånet til en lavere rente.

Med en nedkonvertering fra et lån på 3,5 procent med afdrag til et 2-procentlån får man ifølge Nykredits beregninger 250 kroner efter skat mere at gøre godt med om måneden, og de ekstra omkostninger og kurstabet er tjent hjem på lige under 4,5 år.  På den lange bane er der 10.000 kroner at hente om året efter skat. 

Hvis man nedkonverterer et 3-procentlån til et 2-procentlån, er den årlige fordel på godt 6000 kroner efter skat, og omkostninger samt kurstab er tjent hjem på 6,5 år.