Business

Ekspert kalder PostNord-underskud 'skrækkeligt stort' - men der er også lyspunkter

Det store underskud viser dog, at virksomheden er på rette vej, lyder analysen.

PostNord har torsdag fremvist blodrøde tal på bundlinjen.

Virksomhedens seneste halvårsregnskab viser et gigantisk underskud på 582 millioner danske kroner, hvilket er mere end dobbelt så stort som samme periode sidste år.

Men en ekspert fortæller til TV 2, at underskuddet er forventet og et udtryk for, at PostNord tager sin strategiplan seriøst.

Gode tegn i regnskab

- PostNords regnskab er skrækkeligt stort, men fuldstændig forventet, siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Den strategiplan, der er sat i værk, hvor virksomheden omstiller forretningen, reducerer omkostningerne og nedbringer antallet af medarbejdere, den var man ikke i gang med sidste år. De ekstraordinære udgifter til afskedigelse af tjenestemænd er et udtryk for, at man er undervejs med planen, fortæller Per Nikolaj Bukh.

Professoren i økonomistyring hæfter sig specielt ved én ting i forbindelse med offentliggørelsen af halvårsregnskabet:

- Jeg bemærker, at den administrerende direktør for hele koncernen, Håkan Ericsson, giver udtryk for, at planen går efter forventning. Det er et godt tegn, fordi i sådan en regnskabsmeddelelse, var han juridisk nødt til at sige, hvis det forholdt sig anderledes.

- Et presset selskab

Socialdemokratiets postordfører, Christian Rabjerg Madsen, er i et interview til TV 2 helt på linje med Per Nikolaj Bukh i forventningerne til PostNord halvårsregnskab.

- Det er et forventet regnskab, som PostNord leverer. Selskabet er presset af faldende brevmængde og store omkostninger til at afskedige medarbejdere, fortæller han.

- På rette vej

Peter Kjær Jensen, Dansk landechef i PostNord, siger i forbindelse med offentliggørelsen af halvårsregnskabet, at selskabet er 'på rette vej' og 'foran planen'.

- Vi står midt i en nedskæring af vores arbejdsstyrke, som er dyr, samt en faldende postmængde. Tjenestemænd er 10 gange dyrere at afskedige end almindelig lønansatte, og brevvolumen fortsætter med at falde med cirka 20 procent i forhold til sidste år, siger Peter Kjær Jensen.

Ifølge den danske landechef er virksomheden dog på rette vej i omstillingsprocessen.

- Vi er relativt langt i omstillingsprocessen, som er en dynamisk tilpasning af PostNord. Vi er foran den plan, som vi selv har lagt, oplyser Peter Kjær Jensen til TV 2.