Business

Dollaren dykker - nu kan der spares penge

Med dollarens fald i de seneste måneder er der udsigt til billigere varer både herhjemme og på USA-rejsen.

Dollaren falder på ottende måned, og det betyder, at der er penge at spare.

- Det er en god nyhed for forbrugerne, for derved bliver vores ting billigere, siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank .

Dollarkursen er faldet med knap 10 procent over for den danske krone siden udgangen af sidste år. Det betyder, at en dollar nu koster under 6 og en halv kroner, mens den sidste år kostede over 7 kroner og 10 øre. 

Vi kan godt få yderligere svækkelser af dollaren

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

Og det har allerede nu indflydelse på en af de ting, vi køber herhjemme.

- Benzinen sparer man penge på, når dollaren falder, for olie bliver afregnet i dollar, forklarer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Spar på nettet

Også når man handler i webbutikker i USA, kan man drage fordel af den lavere dollarkurs.

Sidste år handlede danskerne for mere end 100 milliarder kroner på nettet, og en tredjedel af de penge blev lagt i udlandet.

Men lukrerer man på den lave dollarkurs, skal man være klar over, at den pris, der står på hjemmesiden, ikke nødvendigvis er den endelige pris.

- Handler man uden for EU, skal man jo være opmærksom på, at man skal betale ting som moms og told på de varer, man køber, forklarer Ann Lehmann Ericsen.

En lav dollar er ikke kun positivt

Endelig er den største besparelse selvfølgelig at finde, hvis man rejser til USA, hvor alt hvad man køber i så fald bliver billigere.

Alt er dog ikke kun fryd og gammen med en lavere dollarkurs. Ifølge Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, så betyder den lavere dollarkurs, at de danske varer bliver dyrere at købe i USA og andre steder, hvor man valutaen er afhængig af dollaren.

Det betyder, at den danske konkurrenceevne bliver svækket, og hvis dollaren fortsætter i nuværende niveau, så kan det på sigt koste op mod 10.000 job. 

- Lige nu er det dog ikke et problem, fordi der i forvejen mange job, siger cheføkonomen.

Dollaren står til yderligere fald

Selvom dollaren er faldet meget siden december sidste år, så er det ikke nødvendigvis slut, mener Las Olsen.

- Vi kan godt få yderligere svækkelser af dollaren. Også fordi dollaren stadig er ret dyr. Hvis man ser på, hvad man kan købe for en dollar, så signalerer det, at den skal være billigere endnu, siger han.

Men spørger man Kim Fæster, der er seniormakroanalytiker i Jyske Bank, så det kun på kort sigt, at dollaren falder.

- På længere sigt ser vi, at den amerikanske dollar bliver styrket, så der er vi ikke helt enige.