Gebyrhop inden sommerferien - er bankernes priser gennemsigtige nok?
Forbrugerrådet vil sammen med et politisk flertal have mere åbenhed omkring bankernes gebyrer.
De danske banker er klar til at åbne op over for at lade sine priser og gebyrer blive endnu mere gennemsigtige, efter at et politisk flertal på Christiansborg har efterlyst åbenhed.
- Hvis der er et ønske og et behov for at gøre de oplysninger mere detaljerede, så vil vi gerne indgå i en dialog omkring det, siger juridisk konsulent i bankernes brancheorganisation Finans Danmark, Louise Fjord.
Politikere kræver mere åbenhed
Senest har flere politikere har krævet mere åbenhed fra bankerne omkring deres gebyrer, efter at en række af landets største banker har hævet gebyrerne for, hvad det koster at bruge sit Visa/Dankort i udlandet.
Priserne er steget med 0,5 procentpoint, så det nu koster et sted mellem 1,5 procent og 2 procent af beløbet at bruge dankortet i udlandet afhængig af, hvor man er i verden.
- Mange forbrugere kan faktisk ikke se, hvor meget de betaler i gebyrer på de her vekslinger. Og det betyder, at man kan komme til at betale rigtig mange penge for veksle, siger Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Men typisk kan du jo se det på hjemmesiden, så hvad er problemet?
- Vi skal selvfølgelig holde øje med, hvad priserne er, men det ligger bare langt væk på hjemmesiderne, og vi synes måske også, at det bør fremgå meget klart af den årlige opgørelse, man får fra banken, hvad man har betalt i gebyrer her.
Selvom Finans Danmark er åben over for at give endnu flere oplysninger om gebyrer og priser i bankerne, så mener Louise Fjord, at bankerne allerede er meget åbne omkring, hvad tingene koster.
- Allerede i dag kan du på bankens hjemmeside se, hvad det koster. Men vi går gerne i dialog om muligheden for at gøre det her mere gennemsigtigt, lyder svaret fra Louise Fjord.
Nej til gebyrloft
Udover mere gennemsigtighed vil Enhedslistens forbrugerordfører, Pelle Dragsted, også have et loft for, hvor høje valutagebyrerne kan være. Men det vækker ikke umiddelbart gehør hos Finans Danmark.
- Vi ser gerne, at man gør det på EU-niveau, hvis man gør noget lovmæssigt. Det meste af reguleringen på betalingskort og betalingstjenester kommer fra EU, lyder det fra Louise Fjord.
Heller ikke Forbrugerrådet Tænk er klar på den idé.
- Vi går ikke ind for at regulere priserne i Forbrugerrådet Tænk. Der kan være særlige omstændigheder, der kan kræve det, men vi synes, at vi skal lade konkurrencen klare opgaven, siger Morten Bruun Pedersen.
Enhedslistens forslag om et loft på gebyrer har da heller ikke et flertal bag sig på Christiansborg.