Business

Kampfly-chef: Unges valg koster danske arbejdspladser

Det koster danske arbejdspladser, at skolerne ikke fokuserer på naturvidenskab og teknik. Sådan lyder advarslen fra en tung stemme i erhvervslivet.

Mens dannebrogskorset glimter på de mange nyudklækkede studenterhuer i disse dage, sidder en hel industri og gruer for de unges videre valg af uddannelse. 

For fremtidens arbejdpladser kommer i højere grad til at mangle hænder - eller hoveder - med en baggrund i naturvidenskaben.

Og meget tyder på, at det ikke er den sti, studenterne vælger at betræde. 

- Jeg efterlyser, at flere unge vælger at gå den naturvidenskabelige vej. Vi har brug for dygtige naturvidenskabelige folk, og vi har brug for dygtige ingeniører. 

- I sidste ende risikerer vi, at der vil være arbejdspladser, der forlader Danmark, hvis vi ikke kan få fat i de folk, vi har brug for. 

I januar 2003 blev Jens Maaløe præsenteret som øverste chef for Terma. Han er uddannet ingeniør, og I 1979 begyndte han sin ph.d. i radarteknologi og optisk kommunikation - faktisk i samarbejde med Terma.

Sådan lyder budskabet fra Jens Maaløe, der står i spidsen for forsvarsindustriens sværvægter, Terma. Her udvikler man systemer til rumfart og radarteknologi i den civile og militære flyindustri samt til en række forsvarsformål, og efterspørgslen efter teknikere og ingeniører bliver ikke mindre. 

Fakta: Terma

  • Udvikler systemer til rumfart og radarteknologi i den civile og militære flyindustri samt til en række forsvarsformål.
  • Etableret i 1949 i Aarhus, hvor to brødre fremstillede gasflasker, trykkogere og termometre til skibsmotorer
  • I 1951 designede Terma så den radar, der har dannet grundlag for virksomheden lige siden. 
  • I dag har Terma 1.400 ansatte på globalt en milliardomsætning på højteknologi til blandt andet den amerikanske våbenindustri.
  • Tidligere på året landede selskabet en aftale om at levere teknologi til nye danske kampfly til en værdi af 2,5 mia. kr
  •  Ejet af Thomas B. Thriges Fond

Arbejdspladser forlader Danmark

Med godt 1.400 ansatte og en milliardomsætning på højteknologi til blandt andre den amerikanske våbenindustri er Terma en virksomhed med vokseværk. Tidligere på året landede selskabet da også en aftale om at levere teknologi til nye danske kampfly til en værdi af 2,5 mia. kr. 

Michael Laudrup gjorde, at mange unge fik lyst til at spille fodbold. Hvis vi kunne få endnu flere Michael Laudrupér i en naturvidenskabelig sammenhæng, tror jeg, det ville give pote. 

Jens Maaløe, Adm. direktør, Terma

Alt imens forsvarsindustrien opruster, er der fortsat en kæmpe mangel på folk med en naturvidenskabelig baggrund. Og tendensen ser ud til at fortsætte, fastslår direktøren. 

- Vi er nødt til at helgradere os i Terma. Vi har netop startet et udviklingscenter i Atlanta i USA. Det har vi lagt lige op af deres tekniske universitet, så vi kan få fat i de folk, vi har brug for, fortæller han. 

En fælles opgave

Står det til Jens Maaløe, bør man allerede i grundskolen begynde at vande de små poders rødders indenfor naturvidenskaben. Et øget fokus på matematik og fysik er en nødvendighed, men også sproglige evner skal prioriteres, siger han.

- Det er også et spørgsmål om, at de kommende lærere skal blive endnu mere interesseret i matematik og fysik, så de synes, det er spændende at undervise i, fastslår han. 

Jens Maaløe er dog klar over, at hvis tendensen skal vende, kræver det en fælles indsats i samfundet: 

- Vi har alle en opgave. Vi, som virksomheder, i at få de unge ud og se, hvordan det er at arbejde som en tekniker eller ingeniør. Forældrene bør også indse, at det er okay, at deres børn ikke laver det samme som dem, og at man godt kan tage en erhvervsuddannelse frem for lige netop at skulle i gymnasiet, siger han. 

Der ligger altså en samfundsmæssig opgave i at få de unge til at interessere sig for naturvidenskaben. For tvang og pisk er ikke vejen frem, hvis man spørger dirketøren. 

Opskriften på at få skabt flere naturvidenskabere kræver altså hårdt arbejde - og en smule held: 

- Michael Laudrup gjorde, at mange unge fik lyst til at spille fodbold. Hvis vi kunne få endnu flere Michael Laudrupér i en naturvidenskabelig sammenhæng, tror jeg, det ville give pote, smiler direktøren. 

På TV 2 Play kan du se eller gense hele interviewet med Jens Maaløe i NEWS-magasinet Topchef i Trumps Verden.