Business

Guldregn over danske pensioner - se hvor meget din opsparing er steget

En sand fest på aktiemarkederne har skæppet rigtig godt i pensionsopsparingerne, men truende skyer samler sig forude, lyder det fra sektoren.

Danskerne kan efter et usædvanligt stærkt første halvår spejde mod ekstra mange penge til pensionstilværelsen.

TV 2 Business har sammenlignet pensionsselskaberne i den gruppe, hvor de fleste danskere ligger - nemlig i middel risiko med 20 år til pension.

I gennemsnit har de kommercielle pensionsselskaber i år leveret et afkast til kunderne på lige under 5 procent. Det er markant bedre end på samme tid for et år siden, hvor afkastet for første halvår lød på kedelige 0,7 procent.

Se nederst i artiklen, hvordan dit pensionsselskab har præsteret.

Kigger uden for aktiemarkedet

De stærke afkast rider på ryggen af et globalt aktiemarked, der er stormet derudaf. 

- Vi valgte en relativ høj eksponering til aktiemarkederne i første halvår, særligt i europæiske aktier med et afkast på 7 procent, hvor bankerne gav allerbedst. Vi mener stadig, at der er stort potentiale i europæiske aktier, men erkender, at risikoen er blevet meget højere, siger Jesper Langmack, der som investeringsdirektør i Danica Pension skal få knap 400 af danskernes pensionsmilliarder til at yngle.

Trods tiltroen til aktierne fremadrettet har især de galoperende amerikanske aktier anført af teknologisektoren fået Danica til at skrue ned for eksponeringen mod aktier.

Det er et tidspunkt, hvor vi er nødt til at erkende, at der er grundlag for stor politisk tumult forude.

Christian L. Lage, Investeringsdirektør i PFA Pension

Forsigtig strategi fra PFA Pension

I stedet sættes endnu flere muskler ind på investeringer uden for børsmarkedet, hvor Jesper Langmack fremover venter at høste større afkast end på børserne, og hvor Danica lige nu har 42 milliarder kroner placeret. Nordea Liv & Pension går samme vej og har i dagens udgave af Børsen netop annonceret en fond, der som start skal investere 1,5 milliard kroner i virksomheder, der ikke er børsnoteret.

Landets største kommercielle pensionsselskab, PFA Pension med 500 milliarder pensionskroner under forvaltning, har ikke turdet at holde speederen nede på aktier i år og kan derfor også mønstre et lavere investeringsafkast end gennemsnittet af konkurrenterne.

Den situation passer investeringsdirektør Christian L. Lage vældig godt, da han erklærer sig som forsigtig optimist for det kommende halve år.

- Indikationerne fra selskaberne ser ganske fornuftige ud, og den spirrende optimisme globalt tegner et fint billede. Men det er et tidspunkt, hvor vi er nødt til at erkende, at der er grundlag for stor politisk tumult forude - ikke bare med Donald Trump, det gælder også i Europa, siger Christian L. Lage.

Frygt for aktienedtur forude

AP Pension ligger sammen med SEB Pension i top på afkastlisten halvvejs gennem året, men har valgt at trække ind fra overhalingsbanen og nedbragt sine aktiesatsninger fra at være en pæn overvægt til en neutral eksponering mod aktiemarkederne. 

Der er også stigende diskussion i markedet både herhjemme og i udlandet om realismen i en forestående aktienedtur. Blandt andet den respekterede kapitalforvalter Jeppe Christiansen fra Maj Invest opfordrer investorerne til at være påpasselige de kommende måneder, hvor en aktienedtur kan lure.

Både makroøkonomer som Jeppe Christiansen og investeringsdirektørerne i pensionsselskaberne ser med alvor på risikoen i udsigten til stigende renter, der kan rokke ganske mærkbart ved markederne. Desuden er der stadig politisk usikkerhed, hvor der både venter et tysk og italiensk valg i efteråret.

Bekymrende store gældsbjerge i Japan og Kina giver også dybere pandefurer trods en generel tro på fortsat stærke aktiemarkeder globalt.

Afkast i første halvår, middel risiko med 20 år til pension:

Pensionsafkast i første halvår, middel risiko og 20 år til pension

  1. SEB Pension, 6,4 pct.

  2. AP Pension, 6,1 pct.

  3. Danica Pension, 5 pct.

  4. Nordea, 5 pct.

  5. PFA Pension, 4,4 pct.

  6. Skandia, 3,0 pct.

Listen medtager kun de private selskaber, da de offentlige pensionskasser som ATP, PKA og PensionDanmark holder deres afkast hemmelige ind til regnskabsaflæggelse.