Business

Regeringen vil tvinge lufthavn til at sætte priserne ned

Regeringen vil sætte gang i væksten i Københavns Lufthavn ved at gøre det billigere for flyselskaberne at operere fra København.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) går nu direkte ind og vælger side mellem Københavns Lufthavn og flyselskaberne.

Det sker med et krav om, at lufthavnen skal sætte priserne for flyselskabernes brug af lufthavnen ned og dermed sætte yderligere turbo i væksten i lufthavnen, erfarer TV 2.

Klager over priser i Københavns Lufthavne

SAS og International Air Transport Association har flere gange klaget til Trafikstyrelsen over prisniveauet i Københavns Lufthavne.

Ifølge SAS er Københavns Lufthavne tre gange så dyr som lufthavnen i Oslo og 50 procent dyrere end Arlanda i Stockholm på transfer af internationale passagerer.

Alene at starte en Airbus A330 på en SAS-langrute fra Københavns Lufthavn koster 46.000 kr.

Københavns Lufthavn har afvist kritikken og henvist til, at hvis man sammenligner med de store lufthavne i Europa, er man i den billigste tredjedel.

Kravet fremsættes i forbindelse med regeringens luftfartstrategi, der præsenteres mandag klokken 12 og ventes at bane vej for mange nye ruter og en hurtigere opnåelse af målet om at vokse til 40 millioner passagerer om året. Lufthavnen har i øjeblikket 29 millioner passagerer. Det kan betyde, at flyselskaberne i forbindelse med den intensiverede konkurrence vil sætte priserne på flybilletter ned.

Vil udvide med nye gates og butikker

Københavns Lufthavn fremlagde i december den konkrete udvidelsesplan, Expanding CPH, der viser, hvordan lufthavnen udvides i de kommende år. Tidligere har lufthavnen præsenteret to udvidelsesprojekter - opførelsen af Finger E med nye gates til store langdistancefly samt en markant udvidelse af området efter sikkerhedskontrollen.

Ifølge TV 2s oplysninger vil regeringen tage krasse midler i brug og direkte gå ind at ændre i ejernes mulighed for at hive udbytter ud og dermed bane vej for takstnedsættelsen. Lige præcis hvilke midler regeringen har tænkt sig at tage i brug, vil stå klart efter præsentationen klokken 12 mandag.

Storaktionær vil trække sig

Momentummet for et indgreb er vokset, efter at australske Macquarie har meddelt, at de som storaktionær vil ud af lufthavnen.

Macquarie har været aktionær i lufthavnen siden 2005, hvor den danske stat solgte sit flertal af aktierne og dermed afgav kontrollen til den australske fond. Den australske fond har mere end fordoblet værdien af investeringen i perioden.

Det er endnu uvist, hvem der køber Macquaries andel på 26,9 procent, men ifølge TV 2s oplysninger skal den nye ejer leve op til de nye og skrappere krav til lavere takster.