Business

Regeringen tvinger priserne ned i lufthavn: Skal betale for monopol

Regeringen håber, at et indgreb vil skabe mere trafik ind og ud af Københavns Lufthavn.

Regeringen kunne mandag middag løfte sløret for sin nye strategi for luftfarten i Danmark.

Det er en strategi, som især fokuserer på Københavns Lufthavn. Blandt andet skal det være slut med at sende store udbytter til Københavns Lufthavns ejere. I stedet vil regeringen tvinge lufthavnen til at bruge pengene på lavere takster til flyselskaberne for at få mere trafik til og fra den danske hovedstad.

Sidste år sendte lufthavnen hele 1,2 milliarder kroner tilbage til ejerkredsen i udbytte. 

Der er 38 små og store nye tiltag i regeringens luftfartstrategi, som gerne skal sikre mere lufttrafik til og fra Danmark.

- Lufthavnen skal betale for deres monopol

Ifølge transportminister Ole Birk Olesen (LA) er der ikke tale om, at regeringen svinger pisken over Københavns Lufthavn.

- Lufthavnen har fået et monopol af staten, og til gengæld for det monopol skal den også betale lidt tilbage. Og det skal den gøre ved at være en god lufthavn for fly ind og ud af landet og på tværs af landet, siger han og tilføjer:

- Det er ikke sådan, at hvis en privat virksomhed ude i Roskilde eller i Nordsjælland havde lyst til at lave en konkurrerende lufthavn, at de så kunne få lov til det. Der er miljøhensyn, der skal tages, der er nabohensyn og så videre.

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) betyder prisen for, hvad det koster for flyselskaberne at operere i lufthavnen, noget for, hvor man etablerer nye ruter.

- Det betyder noget for, hvor erhvervslivet placerer deres hovedkontorer - er der tilgængelighed? Er der flyforbindelser? Det betyder noget for at få turister til Danmark. Det betyder noget for ganske almindelige danskeres mobilitet at få nogle flere flyforbindelser, siger han til TV 2 og uddyber: 

- Derfor skal vi gerne have presset de priser ned for at få nogle flere flyforbindelser, så det bliver billigere at flyve både for almindelige mennesker og erhvervslivet.

Billigere billetter og flere ruter

Ifølge luftfartsanalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen kommer regeringens indgreb til at betyde, at det bliver billigere at flyve på ferie fra Københavns Lufthavn.

- Det vil betyde, at vi får billigere billetpriser. Det er en gave til passagererne, siger Jacob Pedersen.

Ligeledes vil de lavere takster for flyselskaberne i Københavns Lufthavn resultere i endnu flere ruter, mener han.

- Vi ved, at lavere takster er en vigtig del af beslutningsgrundlaget, når lavprisselskaberne skal vælge ruter, og nu bliver Københavns Lufthavn endnu mere attraktiv, siger Jacob Pedersen.

På den baggrund vurderer han, at der kommer flere lavprisselskaber til København.