Nu rammer konsekvenserne af cyberangreb danske virksomheder

Mærsks systemer er så småt på vej op igen efter cyberangrebet tirsdag, men mange virksomheder mærker nu konsekvenserne.

Mærsk kæmper stadig med det globale hackerangreb, der tirsdag ramte virksomheden. Og konsekvenserne af angrebet spreder sig.

Andre verdensomspændende transportvirksomheder som hollandske TNT er ramt af angrebet, der dermed får konsekvenser for tusindvis af virksomheder, der venter på varer.

- Vi må tage natten til hjælp

Også i Svendborg mærker man konsekvenserne af hackerangrebet. Hos skibsværkstedet Petersen og Sørensen venter man på reservedele til en reparation. Delene befinder sig i Holland, så nu overvejer direktøren at finde andre transportløsninger.

- Vi ser på ved middagstid, om vi har styr på, hvor delene er, og hvornår de kommer. Ellers laver vi en genbestilling. Og så sørger vi selv for transporten, så vi kan komme videre med reparationen, siger direktør Cai Larsen til TV 2.

Hvor stort et problem forårsager det her?

- Det betyder lidt tidsforskydning i arbejdstiden, så vi må tage natten til hjælp for at få det færdigt, lyder det fra direktøren.

Mærsks systemer  på vej op igen

Onsdag aften oplyste Mærsk i en pressemeddelelse, at de fleste havneterminaler er i arbejde igen, men at omfanget af angrebet endnu ikke er på plads.

- Vi fortsætter med at vurdere situationen, og så længe det arbejde står på, kan vi ikke specifikt sige, hvor mange steder og områder, der er påvirket og heller ikke, hvornår de normale forretningsgange er genetableret, lød det.

Tirsdag hackede kriminelle sig ind hos Mærsk og flere globale virksomheder. De blokerede computere med malware og krævede løsepenge i den virtuelle møntfod, bitcoin.

- Det er økonomisk terrorisme. Det er en kæmpe trussel. Danske virksomheder kan risikere alt i deres forretning. Vi skal som samfund tage det alvorligt. Vi kommer med forskellige initiativer, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). 

Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste overvåger internettrusler mod danske interesser. 

- Det er vigtigt, at vore efterretningstjenester kan slå igen og beskytte danske interesser, siger Brian Mikkelsen. 

Han advarer virksomhederne mod at betale en løsesum for at få adgang til deres låste computere.

Disse lande er ramt af hackerangrebet