Business

Mærsk efter globalt hackerangreb: Så hårdt er vi ramt

Ingen af Mærsks medarbejdere på skibe eller havne har været i fare, oplyser talsmand.

Et massivt hackerangreb fejer lige nu hen over kloden. Angrebet har blandt andet ramt den danske rederigigant Mærsk.

Mærsk oplyste kort efter klokken 9 onsdag morgen, at man har inddæmmet og stoppet virussen, der har lagt mange af selskabets havne i blandt andet Mumbai, Rotterdam og New York ned.

Mærsks havnedivision er dog fortsat hårdt ramt. Ifølge flere medier skulle 75 havne - det vil sige næsten alle Mærsk-havne - være påvirket af angrebet.

Angrebet er inddæmmet

Nu arbejdes der verden over på at genoprette systemerne.

- Vi er nu i gang med at sikre de systemer, der ikke er blevet angrebet, så de kan stå imod angreb. Vi er nu også i stand til at genstarte de systemer, der er blevet angrebet med en sikkerhedsopdatering, men det kommer til at tage tid, siger Vincent Clerc, der er talsmand for A.P. Møller-Mærsk, til TV 2.

- Som resultat af, at vi har taget systemerne ned, er havnene i dag ikke i stand til at fortælle folk, der arbejder i terminalerne, hvilke containere de kan laste og losse. Så det er en ganske alvorlig indvirkning lige nu, som vi selvfølgelig arbejder hårdt på at få minimeret så hurtigt som muligt.

Ingen medarbejdere har været i fare

Vincent Clerc understreger, at ingen af Mærsks medarbejdere på hverken skibe eller havne har været i fare.

- Det var selvfølgelig vores første bekymring, og vi har hele tiden holdt kontakt med alle vores skibe. De kan manøvrere uden at være koblet op på vores netværk. Så det, at vi har taget netværket ned, betyder ikke, at skibene eller vores medarbejdere har været i fare. Tværtimod. Vi har været i kontakt med dem hele tiden, og de har alt udstyr om bord på skibene for at kunne blive ved med at sejle og være sikre.

Mere professionelt end tidligere angreb

Umiddelbart virker det aktuelle angreb som mere professionelt end tidligere angreb som for eksempel det globale angreb med den såkaldte Wannacry-virus, vi så tilbage i maj måned.

Det vurderer Lone Juul Dransfeldt, som er ekspert i IT-sikkerhed:

- Det virker meget mere organiseret - som en gruppe hackere, der har en hensigt. Vi er oppe på et bedre vidensniveau end nogle af de andre og mindre angreb, vi har set.

Det kan være en stor opgave for firmaer som eksempelvis Mærsk at få ryddet op efter et så massivt hackerangreb, vurderer Lone Juul Dransfeldt.

- Det kan godt være ret vanskeligt, hvis det har spredt sig en del. Det handler om at få lavet en såkaldt fire-ring, så man får isoleret problemet, og ormen ikke spreder sig. Når man har styr på det, har man egentlig kontrol over sit system.

Rederiet, der er kerneforretningen hos A.P. Møller-Mærsk, opererede ved årsskiftet med over 600 skibe med en samlet kapacitet på 3,3 millioner containere. Maersk Line omsatte for 136 milliarder kroner i 2016.

Ifølge Bloomberg oplyser Maersk Line, at man stadig ikke kan tage ordrer ind, men at al data er intakt.

Ifølge A.P. Møller - Mærsk er det stadig for tidligt at gøre skaderne op.