Business

Boligejerne scorer kassen - og ikke kun i København

I hver tredje kommune er boligpriserne steget mere end en halv million kroner siden bunden. På Frederiksberg er priserne fordoblet.

Det er lukrativt at være boligejer - især i de store byer. Men faktisk kan boligejerne i hele 31 kommuner godte sig over, at prisen på deres bolig er steget med mere end en halv million, siden boligboblen brast i midten af nullerne og sendte priserne i frit fald.

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at boligejerne har god grund til at gå på weekend i højt humør.

- Uanset om vi kigger på prisudviklingen på huse eller lejligheder, er det flotte tal, vi bliver mødt med. 2017 er begyndt godt, og meget tyder på, at det også ender godt, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Hun peger på, at både Nationalbanken, Vismændene, Regeringen og bankerne forventer yderligere stigninger i år.

Priser fordoblet

De største vindere er boligejerne på Frederiksberg. Her er priserne steget med hele 93 procent. Men også i Gentofte, Lyngby-Taarbæk, København, Gladsaxe og Tårnby er priserne steget med mere end 50 procent.

Det er altså især boligejerne i og omkring Hovedstaden, der kan godte sig, men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være.

- De stigende boligpriser er ikke længere et fænomen, man kun snakker om i Hovedstaden og i Aarhus. Prisstigningerne har bredt sig til store dele af landet, og mange boligejere har oplevet, at friværdier har taget et ordentligt spring op de seneste år, siger Lise Nytoft Bergmann.

De seneste tal viser da også, at stigningerne ikke længere er størst i København og Aarhus. I foråret er det især boligejerne i Midtjylland, der kan glæde sig. Her har prisstigningerne været højest, og samtidig er det også her, flest boliger bliver solgt som såkaldte skuffesalg - altså at boligerne sælges uden at være udbudt til salg hos en ejendomsmægler.

Københavnske ejerlejligheder er stukket af

Men selvom det altså er boligejere i alle hjørner af landet, der har grund til at glæde sig, er de københavnske boligejere stadig de absolut største vindere. Alene det seneste år er boligpriserne i København steget med mere end 10 procent. Det sender den gennemsnitlige kvadratmeterpris op på 36.876 kroner.

De store stigninger over de seneste år har fået frygten for en boligboble til at vokse frem, og ikke mindst Nationalbankdirektør Lars Rohde har flere gange været ude at advare om en boligboble. 

I Nykredit mener boligøkonom Jacob Isaksen dog ikke, at der på nuværende tidspunkt er risiko for en boligboble.

- Vi ser aktuelt ingen boligprisboble i hverken København eller andre steder i Danmark. Priserne i København er steget på grund af det lave renteniveau, beskæftigelses- og indkomstfremgang. Samtidig er indbyggertallet i København vokset i omegnen af 10.000 personer de seneste år, hvilket har øget efterspørgslen efter boliger, siger han.

Renterne er helt i bund

Renteniveauet er rekordlavt, og det er en af de væsentligste grunde til, at boligpriserne er steget. Med en fast trediveårig rente på 2 procent - mindre end halvt så meget, som op gennem nullerne - har de fleste boligejere stadig luft i økonomien trods stigningerne.

Samtidig er friværdierne steget markant, hvilket også er med til at give boligejerne mere luft i økonomien.

En gennemsnitlig boligejer har således en friværdi på 659.000 kroner, og det er det højeste niveau i otte et halvt år.