Business

Århusiansk rigmand klar med milliarder - hvis din idé er god nok

Energihandleren Henrik Lind vil hjælpe håbefulde idémagere med at udleve iværksætterdrømmen i den helt store skala.

Går du og tumler med en god idé inden for handel med råvarer som korn og metal, så kan du opleve noget temmelig sjældent. At få en af landets mest succesfulde erhvervsmænds fulde opmærksomhed og tilmed adgang til hans bankbog.

Idérige personer er velkomne til at tage plads i Henrik Linds energihandelsselskab Danske Commodities i hjertet af Aarhus, hvor superiværksætteren har skabt en koncern med over 21 milliarder kroner i årligt salg.

Med det Silicon Valley-inspirerede program Business Accelerator tilbyder den 42-årige rigmand både sine finansielle muskler, store netværk og ikke mindst købmands-ekspertise. 

Sigtekornet er indstillet på at skabe et nyt milliardben til handelsvirksomheden, der efter nogle turbulente år igen er klar til at trykke på speederen. 

 - Vi håber at se nogle af ideerne kan blive til solide forretningscases, hvor vi med vores kompetencer kan gøre idéen til noget meget, meget større, end dem der sidder med den havde tænkt, siger Henrik Lind til TV 2 i et yderst sjældent tv-interview.

Tocifret milliardforretning som ledestjerne

Den gode idé, som en person eksempelvis brænder inde med som ansat i virksomhed, skal med de 285 handelseksperters hjælp gerne blive først levedygtig og derefter voluminøs.

- En plus en kan måske blive til fem eller ti. Det har vi i hvert fald set i mange tilfælde, hvor vi har startet noget op, siger Henrik Lind.

I 2009 lugtede Henrik Lind en god mulighed i at komme ind på markedet for handel med gas, og den forretning runder i år en omsætning på 10 milliarder kroner.  Målet med det nye iværksætterprogram er at opsøge muligheden for at gentage den bragende succes.

- Vi kan kun håbe, der kommer ideer ind, som over en årrække på fem-ti år kan være med til at skabe noget tilsvarende det, vi har skabt inden for gas, siger Henrik Lind.

Svarer selv alle lykkeriddere

Og pengene ruller ind i Danske Commodities. Sidste år tjente energihandleren 194 millioner kroner, og nu spejder den vækstsultne topchef efter nye indtjeningseventyr med Business Accelerator-programmet.

- Jeg har selv søsat projektet, så jeg er frontløber. Det betyder også, at jeg kigger på alle de henvendelser, vi får, lyder det fra Henrik Lind.

Spotter han og ledelsesteamet en tilpas lovende idé, er de klar til at rykke i arbejdstøjet i en hårfin balance mellem både at være tålmodig og utålmodig med at få liv i idéen. Utålmodigheden ligger i gerne at vil accelerere, mens tålmodigheden ligger i altid at have alle beslutninger med langt sigte.

Lover at holde pengekassen åben

Der er hverken øremærket et bestemt beløb eller en tidsramme, men Henrik Lind er villig til at gribe dybt i lommerne. 

- Nu sætter vi spotlight på, da vi nu er klar til at vokse. Vi har en stærk likviditet, vi kan bruge på det her, men for mig er det ikke bare pengene, påpeger erhvervsmanden, der personligt er god for næsten 3 milliarder kroner, og henviser til at kunne trække på Danske Commodities evner til at se og accelerere et potentiale.

Han har selv forhåbning om at kunne stå foran en pendant til gashandlens raketfart, som altså er en tocifret milliardforretning, så ambitionsniveauet fejler ikke noget.

Selvom det helt ærligt er tæt på umuligt at estimere, hvor stort det kan blive, er der for den succesfulde iværksætter ingen tvivl om, at Danske Commodities har sejret ved at turde at gå nye veje.

- Halvdelen af vores bruttoindtjening i dag havde vi ikke for fem år siden. Det er vores evne til at forny os og konstant at vokse, der har skabt grundlaget, konstaterer Henrik Lind.

Lært meget af krise og fyringer

Han erklærer Danske Commodities klar til at trække ud i overhalingsbanen efter to direktørfyringer, Henrik Lind tilbage som topchef og en stor fyringsrunde for to et halvt år siden, hvor den vækstvante virksomhed pludselig måtte acceptere krisetilstand.

- En af styrkerne er, at vi har været igennem en periode, hvor vi måtte erkende, at træerne ikke vokser ind i himlen. Selv på vejen er du nødt til at have noget struktur. Kigger man på hele vores historik, har vi formået at vokse hvert år, men også erfaret, at det kan gå for hurtigt, lyder det fra Henrik Lind.