Business

Her er erhvervslivets bekymringer for det nye skattevæsen

De danske virksomheder har længtes efter et nyt skattesystem. Den nye organisation lyder god, men også med alvorlige faldgruber.

Erhvervslivets evne til at konkurrere afhænger i høj grad af skatteforhold, og derfor får regeringens beslutning om at erstatte et samlet Skat med syv styrelser fordelt over landet erhvervslivet til at spidse ører.

Hos Dansk Erhverv, der repræsenterer den store danske underskov af virksomheder uden for de helt store, er der ikke ubetinget begejstring.

Organisationen bifalder godt nok et skarpt på faglighed med de nye styrelser, men ser samtidig flere faremomenter for virksomhederne.

- Vi har vidst det længe, at opsplitningen ville komme, og det er også rent objektivt det rigtige at gøre. Men vi kan godt være lidt nervøse for, hvordan det bliver implementeret, for det er en kæmpe stor øvelse, siger Jacob Ravn, der er skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Skat skal kunne klare mosten

Han tænker især på, at fem skattedivisioner nu skal flytte ud fra hovedstaden, og at der skal ansættes over 3000 nye medarbejdere, men også at styrelserne kommer til at tale sammen på en anden måde end i dag.

- Derfor er vi fra erhvervslivets side bekymrede for, om man kan opretholde det serviceniveau, virksomhederne får i dag. Og så ligger der også en bekymring i, om Skat kan kontrollere det, der nu skal kontrolleres, siger Jacob Ravn med en slet skjult hentydning til den store skandale med udbetaling af udbytteskat.

Hos landets største virksomheders talerør, Dansk Industri, er der lettelse over endelig at se tegningen af fremtidens skattesystem tone frem.

- For det seneste års tid har Skat trådt vande og forsøgt at overleve, ind til der kommer en plan for fremtiden. Det er ikke sundt for en organisation i længere tid, så det er godt, at vi nu får at vide, hvor Skat skal hen, siger DI's underdirektør, Kent Damsgaard.

Nemmere at placere aben

Han sætter som sin kollega i Dansk Erhverv sin lid til en høj faglighed samt et mere effektivt system, så virksomhedernes ventetid i skattehenvendelser bliver nedbragt.

Kent Damsgaard er især tilfreds med at se, at der nu bliver sat navn og titel på syv divisionsdirektører.

- En mere klar ledelsesfordeling gør, at oplever man fremadrettet, at noget ikke helt kører efter bogen, så ser det ud til at blive mere entydigt, hvilken styrelse eller organisationsdel der ikke fungerer. Det gør det let at placere et ansvar, mener DI-direktøren.