Business

Ledelsen i Amagerbanken går fri i byretten - men sagen er langt fra slut

Efter flere års verbal mudderkastning og juridisk tovtrækkeri er ledelsen i Amagerbanken blevet pure frifundet i byretten.

Det er noget rigtigt møg - ikke mindst for kunder og aktionærer - hvis en banks ledelse ikke har styr på forretningen og låner ud til højre og venstre. Men det er altså ikke strafbart, i hvert fald ikke, når man ikke kan bevise, at de tvivlsomme dispositioner har været direkte ulovlige. Heller ikke selvom disse dispositioner medfører konkurs og tab i millionklassen.

Det er konklusionen ved Retten i Lyngby, hvor der i dag er faldet dom i Amagersagen.

- Det er en fuldstændig klar dom. Den viser, at det er meget, meget svært at gøre en bestyrelse ansvarlig for tvivlsomme udlån, siger Leif Beck Fallesen, erhvervskommentator på TV 2 Business.

Uvist om dommen ankes

Dermed sættes der et midlertidigt punktum i de seneste års verbale og juridiske mudderkastning mellem Amagerbankens tidligere ledelse og bestyrelse og statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, der har tabt flere milliarder på krakket i Amagerbanken, og som har været sagsøger i den aktuelle sag sammen med en bred vifte af vrede kunder og aktionærer.

Det er endnu uklart, om dommen ankes.

Den aktuelle sag handler om cool cash, da Finansiel Stabilitet har sagsøgt den tidligere ledelse for 900 millioner kroner. Tidligere har Finansiel Stabilitet også ønsket at anlægge straffesag mod selv samme personkreds, men det er nu droppet.

Sagen er langt fra slut endnu

Leif Beck Fallesen understreger dog, at dagens dom ikke nødvendigvis vil betyde, at sagen om Amagerbanken nu er slut.

- Denne type sager er ofte et utroligt langstrakt forløb. Det kan være, at dommen bliver anket. Så det er muligt, at det her slet ikke er slut endnu, siger Leif Beck Fallesen og uddyber:

- Hvis vi kigger fremad, må vi bare konstatere, at det bliver endnu sværere at hænge en bestyrelse i en bank op på deres fejl efter denne dom.

Det er ikke kun Amagerbanken, der i årene efter finanskrisen har været under beskydning. Også Roskilde Bank og en række andre banker har været en tur gennem retssystemet.

Enigt dommerpanel

Dommerpanelet i Byretten i Lyngby rystede ikke på hånden, da de afsagde dommen.

- Det er et udslag af et enigt dommerpanel. Vi vil ikke knytte yderligere kommentarer til dommen. Det har primært handlet om valutarammen i Østerfælledparken. Der er begået fejl, men den pågældende fejl har ikke været tabsforvoldende og ikke godtgjort, at der er fejl i de andre engagementer, lød det fra dommeren ved domsafsigelsen.

Ifølge dommen skal Finansiel Stabilitet betale 77 millioner kroner i sagsomkostninger, heraf 12,5 millioner kroner til N. E. Nielsen, den tidligere bestyrelsesformand i Amagerbanken.

Finansiel Stabilitet havde i alt sagsøgt 11 medlemmer af bankens tidligere ledelse og bestyrelse, men erstatningskravet på de 900 millioner kroner var kun rejst mod syv af de sagsøgte. Desuden er fire tidligere bestyrelsesmedlemmer sagsøgt for 300 millioner kroner. Det gælder den tidligere N. E. Nielsen samt den tidligere administrerende direktør, Jørgen Brændstrup.

Den aktuelle sag handler ikke om selve konkursen, men derimod om, hvorvidt bestyrelsen og direktionen har handlet så uforsvarligt i forbindelse med tre konkrete lån, at det medførte tab for banken.

Kæmpe skuffelse for Finansiel Stabilitet

Hverken den tidligere ledelse i Amagerbanken eller Finansiel Stabilitet ønsker at udtale sig om sagen, men den tidligere formand for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse Petersen, der sad for bordenden i Finansiel Stabilitet, da Amagerbanken krakkede, lægger ikke skjul på, at det her er en sort dag for statens skraldeselskab.

- Dommen er en skuffelse. Hvis Finansiel Stabilitet ikke forventer at vinde sager, ville de selvfølgelig ikke anlægge dem. Og med dagens dom har man nu rettens ord for, at der er meget vide rammer for, hvad en bankledelse kan foretage sig, siger en tydeligt skuffet Kruse Petersen til TV 2 Business.

Hvor stor betydning dommen får for den fremtidige retspraksis på området, afhænger i høj grad af, om dommen ankes, og hvordan udfaldet i så fald bliver i Landsretten.

Et stort slag for Amager

Da Amagerbanken krakkede i 2011, var det en overraskelse - og ikke mindst et stort slag i ansigtet på de mange kunder og aktionærer, der trofast havde fulgt banken i årevis.

En af dem, der måtte se sin formue forsvinde på et splitsekund, var Lars Andersen, der få dage inden krakket havde indsat mere end 7 millioner kroner på sin konto fra et hussalg. De penge var med konkursen pist væk.

- Jeg føler mig taget i røven, siger Lars Andersen til TV 2 Business.

Selvom han siden har fået en del af pengene tilbage, har krakket stadig kostet ham mere end 3 millioner kroner.