Business

Karsten Ree efter dom: Tyveri ved højlys dag

Den tidligere storaktionær i Amagerbanken, Karsten Ree, har ikke meget til overs for bankens tidligere direktør, Jørgen Brændstrup.

12 millioner kroner. Så mange penge kunne Amagerbankens tidligere direktør, Jørgen Brændstrup, putte direkte i lommen kort inden bankens konkurs i 2011.

Pengene var en del af en aftale indgået mellem bankens daværende bestyrelsesformand, N. E. Nielsen, og Brændstrup i 11. time, og de penge skulle aldrig have fundet vej til Brændstrup, lyder kritikken fra den tidligere storaktionær, Karsten Ree, der ikke lægger fingre imellem i sin kritik af den tidligere ledelse i Amagerbanken.

- Det var for mig at se rent tyveri ved højlys dag. Manden burde på det tidspunkt (på en generalforsamling op til krakket, hvor presset på ledelsen var stort, red.) have sagt undskyld, men så blev en aftale produceret på et stykke lokumspapir på stedet, og pengene blev øjeblikkeligt overført, siger Karsten Ree og fortsætter:

- Det var det samme som at stjæle 12 millioner kroner.

Finansiel Stabilitet ligger, som de har redt

Karsten Ree er dog ikke specielt forarget over, at ledelsen - og dermed også N. E. Nielsen og Jørgen Brændstrup - i dag er blevet pure frifundet i Byretten i Lyngby i en sag, hvor Finansiel Stabilitet havde sagsøgt dem for 900 millioner kroner.

- Nej, det er jeg ikke, lyder det prompte fra Karsten Ree.

Han henviser til, at dagens dom udelukkende er et mellemværende mellem Amagerbankens tidligere ledelse og Finansiel Stabilitet - og her er der lømler på begge sider, mener Ree.

- Finansiel Stabilitet var selv med til at skabe ulykken ved ikke at lave deres arbejde godt nok, siger han til TV 2 Business.

Karsten Ree mener derfor, at det er kunderne og aktionærerne, der er de sande ofre i sagen - og altså hverken den tidligere ledelse eller det statslige skraldemandsselskab Finansiel Stabilitet.

En langstrakt sag

Dramaet omkring Amagerbanken har været højspændt i flere år, men dommerpanelet i Byretten i Lyngby rystede ikke på hånden, da de afsagde dommen i dag.

- Det er et udslag af et enigt dommerpanel. Vi vil ikke knytte yderligere kommentarer til dommen. Det har primært handlet om valutarammen i Østerfælledparken. Der er begået fejl, men den pågældende fejl har ikke været tabsforvoldende og ikke godtgjort, at der er fejl i de andre engagementer, lød det fra dommeren ved domsafsigelsen.

Ifølge dommen skal Finansiel Stabilitet betale 77 millioner kroner i sagsomkostninger, heraf 12,5 millioner kroner til N. E. Nielsen, den tidligere bestyrelsesformand i Amagerbanken. 

Men dommen forholder sig ikke til, hvordan den tidligere ledelse med bestyrelsesformand N. E. Nielsen og direktør Jørgen Brændstrup i spidsen har handlet i forhold til de mange aktionærer, der tabte millioner af kroner på Amagerbankens kollaps.