Business

Amagerbanken tabte 900 millioner – nu falder der dom i sagen

Samtlige af de sagsøgte i sagen håber på, at de bliver frifundet fra erstatningskravet.

I dag afsiger Retten i Lyngby dom i sagen, hvor syv personer fra Amagerbankens tidligere ledelse og bestyrelse er afkrævet en erstatning for at have påført banken et tab på 900 millioner kroner.

Det er Finansiel Stabilitet, der har rejst kravet mod blandt andre bestyrelsesformand Niels Erik Nielsen og direktør Jørgen Brændstrup.

Yderligere fire medlemmer af bestyrelsen er sagsøgt for et krav på 300 millioner kroner.

Retten er klar før tid

Dommen falder tidligere end ventet. Da retssagen begyndte i april sidste år, regnede man med, at der først ville kunne afsiges dom i løbet af efteråret.

Men allerede nu er retten altså parat til at fremlægge en vurdering af, om direktionen og de pågældende bestyrelsesmedlemmer har handlet uansvarligt. Ikke i forhold til selve Amagerbankens konkurs, men i tre konkrete forhold.

Det handler blandt andet om projekt Østerfælledparken, som endte med at koste banken 801 millioner kroner. Her holdt banken hånden under de tre ejendomshandlere Hans Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkjær-Clausen.

Banken var landets 11. største da den efter flere redningsforsøg gik konkurs i februar 2011.

Ifølge TV 2’s erhvervskommentator ole Krohn, så spiller retssagen en stor rolle i oprydningen efter finanskrisen.

- Det er et af de helt store krak i Danmarkshistorien. Rigmanden Carsten Ree tabte alene næsten 800 millioner kroner på den, siger han.

Amagerbankens ledelse blev sigtet af bagmandspolitiet i 2014, men året efter opgav man at rejse en straffesag mod bankens ledelse.

- Sagen er principiel af den grund, at der ikke er noget efter bagmandspolitiets overbevisning, der har været ulovligt i forbindelse med amagerbanken. Så er der de civile søgsmål tilbage, hvor man forsøger at finde ud af, om man kan sige til ledelsen, at de har handlet så uforsvarligt, at de skal betale de her 900 millioner kroner tilbage, siger Ole Krohn.

Alle de sagsøgte kræver, at de bliver frifundet og ikke skal betale erstatning.