Valg i Storbritannien

Topchef: Grænselukning kommer til at koste os

Storbritanniens farvel til EU betyder lukkede grænser og mulige hjemsendelser af immigranter. Og det vil kunne mærkes hos servicegiganten ISS.

- Hvis man lukker for strømmen eller sender europæere tilbage til, hvor de kommer fra, kommer England til at mangle arbejdskraft.

Det fastslår Jeff Gravenhorst, der er topchef i den danske servicegigant ISS. 

Og den manglende arbejdskraft kommer til at gå hårdt ud over virksomheden, der har tusinder af ansatte i Storbritannien: 

- Vi kommer til at mangle arbejdskraft i England. Hvad betyder det? Det betyder, at konkurrenceevnen gør, at det bliver dyrere og dyrere at levere services, siger Jeff Gravenhorst og understreger, at det kan ende med højere priser. 

Jeff Gravenhorst har siddet i direktørstolen for ISS siden 2010, hvor han kom fra en stilling som finansdirektør i den britiske afdeling.

Immigranter tager jobs, vi andre ikke gider

ISS har 46.000 ansatte i Storbritannien og omsætter for cirka 12 milliarder kroner om året på det britiske marked.

Fakta: ISS

  • ISS har på verdensplan mere end en halv million medarbejdere.
  • Storbritannien udgør 15 procent af ISS’ samlede forretning, og her omsætter servicegiganten for 12 milliarder kroner om året.
  • ISS har 46.000 ansatte i Storbritannien.
  • Kundekredsen tæller en lang række offentlige kunder, som bl.a. RAF, det britiske flyvåben, en lang række hospitaler samt flere kongelige slotte og parker. Desuden har ISS kontrakt med flere af de store finanshuse, der har hovedkontorer i Londons finansdistrikt. Heriblandt storbankerne Barclays, City Bank og UBS.

Kilde ISS

Derfor advarer topchefen nu mod de konsekvenser, det vil få, hvis Brexit medfører lukkede grænser og et stop for immigranter. I det tilfælde vil ISS blive nødsaget til at ansætte flere briter, som ikke nødvendigvis har lyst til at tage de jobs, som rengøringsgiganten tilbyder: 

- Flygtningepolitikken betyder, at jeg får andre medarbejdere til rådighed, som måske har en anden effektivitet, fordi de ikke nødvendigvis har lyst til at komme ind i det her marked, men som nu er her, fordi lønningerne bliver højere. Det gør selvfølgelig, at produkterne bliver dyrere, og at købekraften i det enkelte land bliver dyrere, siger ISS-topchefen.

Jeff Gravenhorst forventer, at ISS i givet fald vil ansætte flere briter, men selvom det netop er én af de politiske hensigter med grænselukninger og et stop for immigration, er det ikke givet, at det vil gavne hverken erhvervslivet eller Storbritannien som helhed:

- Vi taber arbejdskraft på gulvet i en tid, hvor branchen mangler ledige hænder, fastslår topchefen.  

Det er endnu ikke afgjort, hvad Brexit vil betyde for den britiske immigrations- og flygtningepolitik, men under de foreløbige Brexit-forhandlinger har det igen og igen lydt, at kontrol med immigration til Storbritannien er det helt ufravigelige krav i de kommende forhandlinger med EU om en fremtidig handelsaftale.

Storbritannien registrerer årligt en rekordhøj nettoimmigration på mere end 300.000 mennesker, og premierminister Theresa May har signaleret, at hun vil slå hårdt ned med visa-restriktioner – også mod udenlandske studerende. Det har desuden også lydt, at der kan blive indført en kvoteordning især for lavtuddannede immigranter.

På TV 2 Play kan du se eller gense hele interviewet med Jeff Gravenhorst i NEWS-magasinet Topchef i Trumps Verden.