Business

Lego-arvinger henter milliarder hjem fra Schweiz

En af landets rigeste familier har rykket formuen til Danmark.

Kort efter nye historier om danske formuer i skattely, kan Børsen i dag fortælle, at flere medlemmer af den 'lille' Lego-familie har flyttet pengetanken hjem.

Omkostningerne var for store ved at være i Schweiz

Kim Gulstad, adm. direktør Kirk Kapital

Der er tale om tre af Lego-arvingerne fra den del af Lego-familien, der blev købt ud af legetøjskoncernen for omkring 7,5 milliarder kroner i 2007.

Allerede året efter placerede de en stor del af formuen i Schweiz, men nu har Brødrene Anders, Casper og Morten Kirk Johansen trukket formuen hjem. Ifølge Kim Gulstad, der er direktør i familiens danske investeringsselskab, Kirk Kapital, sker det, fordi det var for dyrt ay have pengene stående.

- Baggrunden for beslutningen er, at omkostningerne var for store ved at være i Schweiz, ligesom det er hensigtsmæssigt at samle formueforvaltningen hos Kirk Kapital i Danmark, skriver Kim Gulstad i en mail til Børsen.

Kæmpe forskel på Lego-familierne

Størrelsen af formuen, der hentes hjem, er ikke oplyst, men regnskabet for Kirk Kapital A/S viser en egenkapital på 4,6 milliarder kroner i 2016, og ifølge Berlingske Business Magasin var formuen sidste år på i alt 8,7 milliarder kroner.

Et massivt beløb, men ikke desto mindre en brøkdel af, hvad de sidder på hos Kirk Kristiansen-delen af familien, som i dag ejer Lego.

I oktober sidste år blev formuen hos familien, der har Kjeld Kirk Kristiansen for bordenden, opgjort til 145,7 milliarder kroner.

De rigeste arvinger gjorde det samme

Samtidig kunne Berlingske Business Magasin fortælle, at Kjeld Kirk Kristiansens søster Gunhild Kirk Johansen og hendes familie, som blev købt ud i 2007, ligefrem måtte se formuen skrumpe med 200 millioner.

Lego-forretningen er i dag en velsmurt maskine, der skovler milliarder ind årligt, men ved opsplitningen inden finanskrisen var den i noget dårligere forfatning, og det afspejlede sig i en værdisættelse på omkring 15 milliarder kroner på tidspunktet.

I dag, ti år senere, er værdien af forretningen dog næsten tidoblet, ikke mindst takket være den mangeårige direktør Jørgen Vig Knudstorp, der har trukket sig for at blive bestyrelsesformand.