Business

Topchef: Trump har ikke en chance

Donald Trump kan ikke stoppe den grønne omstilling. Sådan lyder budskabet fra topchef i Danfoss, Niels Bjørn Christiansen.

Virkeligheden er løbet fra den amerikanske præsident, Donald Trump. Så hård lyder meldingen​ fra én af de tungeste stemmer i dansk erhvervsliv. 

Topchef i Danfoss, Niels Bjørn Christiansen, ærgrer sig over, at Trump nu har sagt nej tak til Paris-aftalen, men mener ikke, at det får en effekt på den lange bane hvad angår grøn omstilling. Den er nemlig ikke til at stoppe. For der er alt for mange kræfter, der trækker i den grønne retning, mener han: 

- Jeg tror, at timingen er skæv for Donald Trump. Virkeligheden er løbet fra ham, fastslår Niels Bjørn Christiansen. 

Fakta: Hvordan kan Trump trække sig?

  • Formelt defineres udmeldelsen af Paris-aftalen i artikel 28. Der står, at enhver kan melde sig ud med 1 års varsel 3 år efter, aftalen er trådt i kraft. Med andre ord kan en udmeldelse tidligst træde i kraft 4. november 2020 – i øvrigt dagen efter næste valg i USA.
  • USA's senat har formelt set aldrig ratificeret aftalen, hvorfor det internt vil være en formsag at trække sig.
  • I praksis er der kun meget ringe sanktionsmuligheder over for USA, hvis Trump skulle vælge at se stort på aftalens forpligtelser om klimastøtte, indberetning mv.

Kilde: Dansk Energi

USA tænker også grønt

Ifølge Danfoss-chefen er det ikke kun i Europa eller Danmark, at den grønne omstilling er slået igennem.

Aftalen handler mindre om klimaet og mere om, at andre lande får en økonomisk fordel i forhold til USA

Donald Trump, præsident i USA

Også i USA har erhvervslivet og investorerne fået øjnene op for, at den grønne vej kan være ganske rentabel at gå ned ad: 

- I USA er det også sådan, at vindmøller og solceller er ved at være lige så billige som at lave kulfyret kraftværker, siger han og fortsætter:

- Det kan godt være, at Trump ikke vil skrive aftalen under. Jeg tror, investorerne stadig vil tænke: "hold da op, tør jeg putte mine penge i et kraftværk, der skal leve i 30 år, når jeg ved, hvordan priserne kommer ned på de nye. Det er jo ikke det, vi ser, siger han. 

Trump halshugger Obamas klimapolitik

De første 100 dage med Donald Trump ved roret har budt på et kontroversielt opgør med den klimapolitiske linje, som Barack Obama lagde.

Fakta: Klimaaftalen i Paris

  • 197 lande blev i december 2015 enige om klimaaftalen under COP21 topmødet i Paris.
  • Målet i aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" 2 grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og 1,5 grader, hvis det er muligt.
  • De lande, som har forurenet mest, skal føre an i CO2-nedskæringerne, mens de ulande, som er nødt til at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger opfordres til "med tiden" at skære i forbruget.
  • Ifølge FN har 147 lande ud af de 197 underskrevet aftalen - herunder USA. 
  • Aftalen kan læses her:

Kilde: Ritzau og FN

Og med et nej tak til Paris-aftalen, som blev forhandlet færdig i december 2015 under klimatopmødet COP21, har Trump givet Obamas klimapolitiske linje det sidste dødsstød. 

- Aftalen handler mindre om klimaet og mere om, at andre lande får en økonomisk fordel i forhold til USA, bebudede Donald Trump, da han på et pressemøde forklarede, hvorfor han vil trække USA ud af aften. 

- Det ville have kostet USA 2,7 millioner arbejdspladser inden 2025, hvis vi skulle have overholdt Paris-aftalen, sagde den amerikanske præsident. 

Den udtalelse er dog op til flere gang blevet anfægtet. Blandt andre har en undersøgelse fra den amerikanske energiadministration vist, at der er omtrent 50.000 amerikanere beskæftiget i kulsektoren i USA, mens hele 370.000 er ansat i solsektoren. Det seneste år er ansættelsen i solsektoren nemlig steget med 25 procent ifølge den omtalte undersøgelse. 

På TV 2 Play kan du se eller gense hele interviewet med Niels Bjørn Christiansen i NEWS-magasinet Topchef i Trumps Verden.