Direktør angriber rivalernes lave priser: - Dårligt for kunderne

NNIT har ikke vundet store offentlige IT-opgaver gennem længere tid. Det er der en grund til, siger direktøren.

Priserne på offentlige it-projekter er så lave, at det er usundt for både branchen og kunderne.

Det synes vi ikke er en sund forretning. Hverken for os eller kunderne

Per Kogut, adm. direktør NNIT

Sådan lyder det fra Per Kogut, der er adm. direktør i NNIT, der tidligere var en del af Novo Nordisk.

I et interview med TV 2 fortæller han, at selskabet har været i den offentlige sektorer i mere end to årtier, og at den fortsat gerne vil byde ind. Men det skal give mening rent økonomisk.

- Vi ser andre, som er meget aggressive i det offentlige segment og dermed parate til at arbejde med tabsgivende kontrakter, siger Per Kogut.

- Det er vi ikke interesserede i, det synes vi ikke er en sund forretning. Hverken for os eller kunderne, så derfor er vi lidt mere agtpågivende med, hvad vi kaster os ud i.

Vil 'købe' markedsandele

NNIT-direktøren mener, at de lave priser kan være et udtryk for, at nogle af konkurrenterne med vilje taber penge for at vinde opgaver.

- Når folk kan levere ydelser meget billigere end os, så er der måske en risiko for, at de ønsker at købe markedsandele. Det er vi ikke interesserede i, vi synes, det er usundt.

Udmeldingerne fra Per Kogut giver god mening ifølge aktieanalytiker Andrew Carlsen fra investeringsbanken ABG Sundal Collier.

- Han melder klart ud, at han vil ikke vinde markedsandel for enhver pris. Så hvis konkurrenterne (KMD) vil underbyde alt og alle for at vide på markedsandele, så må de om det. NNIT går efter profitable vækst, hvilket er en glimrende strategi, skriver han i en mail til TV 2.

To spillere har vundet stort i det offentlige

Mens NNIT's offentlige ordrehøst de senere år har været beskeden, har der omvendt været godt gang i forretningen hos fremadstormende Netcompany og KMD, der tidligere var ejet af kommunerne.

Særligt KMD har gjort sig bemærket med meget lave priser.

Vandt med bud til halv pris

I januar i år kunne TV 2 eksempelvis fortælle, at KMD havde vundet en stor IT-opgave hos SKAT med en pris, der lå milevidt under tilbuddet fra CSC, Netcompany og NNIT.

KMD vandt opgaven, der er en del af inddrivelsessystemet, til trods for, at selvsamme KMD i efteråret 2016 blev stævnet af netop SKAT for 692 millioner kroner på grund af fejl med skandalesystemet EFI.

Derudover har KMD hos kommunerne og ATP, ikke mindst gennem lave priser, vundet flere store IT-projekter.

Det gælder blandt andre de skandaleramte Støttesystemer og Social Pension, hvor enorme forsinkelser og fejl har resulteret i store forlig og søgsmål mod KMD, der imidlertid har tjent enorme summer på forsinkelserne.

Høster ekstra milliardbeløb

Gevinsten til KMD skyldes, at selskabet nyder godt af meget høje priser på gamle systemer, indtil de nye, meget billigere systemer er indfaset.

Tidligere i år afviste KMD's direktør Eva Berneke blankt, at selskabet spekulerede i forsinkelserne.

En kortlægning baseret på data fra ATP, det kommunale IT-fællesskab Kombit, EU's Udbudsdatabase TED og en række branchekilder viser, at KMD med forsinkelserne har sikret et ekstrasalg på over 1,2 milliarder kroner.

KMD tavse - Netcompany afviser

Hos KMD afviser kommunikationsdirektør Morten Langager at kommentere NNIT-direktør Per Koguts udlægning af den 'usunde' situation i IT-branchen.

Hos Netcompany er adm. direktør André Rogaczewski, der har vundet mange offentlige opgaver de senere år, uenig i kritikken.

- Vi tjener fornuftigt på både offentlige og private projekter, så det billede kan jeg ikke genkende, skriver han i en mail til TV 2.