Business

Kina vil genskabe silkevejen - prisen er 9.500 milliarder kroner

Arkivfoto

Kinas gigantprojekt skal skabe vækst til store dele af verden, siger kinesisk præsident ved åbning af topmøde.

Kina vil genskabe Marco Polos silkevej, der for omkring 700 år siden forbandt Europa og Asien.

Men i stedet for at kameler og karavaner skal krydse Centralasien med silke og krydderier, så skal der konstrueres et omfattende netværk af moderne handelsruter.

Sådan lyder det hos NBC News, der ligesom Bloomberg skriver, at den samlede konstruktion af den nye silkevej kan løbe op i omegnen af 9.500 milliarder kroner.

Til sammenligning var Danmarks bruttonationalprodukt i 2016 på 2.061 milliarder kroner.

Topmøde i Kina

Søndag har Kina åbnet et topmøde, hvor statsoverhoveder fra 29 lande deltager for at fremvise sin ambitiøse plan om at genoplive de historiske handelsruter fra Asien til Europa og Afrika.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, lovede under åbningen blandt andet, at Kina selv vil bruge, hvad der svarer til 824 milliarder kroner på den såkaldte silkevej.

Silkevejen vil indebære massive udvidelser af handelsruter både til vands og på land.

Præsidenten sagde også, at alle er velkomne til at benytte sig af ruterne, som han forventer vil bringe både fred og vækst til store dele af verden.

Siden præsidenten fremlagde planen om en ny silkevej i 2013, har kineserne sigtet efter at udvide forbindelser mellem Asien, Afrika og Europa med milliardstore investeringer.

 - Vi bør bygge en åben platform af samarbejde og opretholde og udvide verdensøkonomien, sagde Xi Jinping om den nye silkevej i sin tale ved topmødet.

Kortet nedenunder viser, hvordan Silkevejen 2.0 binder Kina sammen med euroasien, når det engang står færdigt.

Silkeruten, Kina handelskrig

Bekymring for kinesisk indflydelse

Han lovede at investere endnu mere massivt i silkevejen, end det har været tilfældet hidtil.

Blandt andet vil han tilføre fonden bag projektet yderligere 100 milliarder yuan. Det svarer til cirka 98 milliarder kroner.

- Vi bør sammen skabe et miljø, der kan åbne for udvikling og etablere et retfærdigt, profitabelt og gennemsigtigt system for international handel og investeringer, siger han.

De resterende mange milliarder vil blandt andet komme fra lån i Den Kinesiske Udviklingsbank, Den Kinesiske Eksport-Import Bank samt en lang række andre kinesiske og udenlandske investorer

Nogle vestlige diplomater har udtrykt bekymring over projektet. De ser det som et forsøg på at udvide kinesisk indflydelse i verden.

Det har Kina afvist. Blandt andet har kineserne sagt, at Silkevejen bliver åben for alle.

- Det, vi håber at skabe, er en stor familie, der kan leve side om side i harmoni, siger Xi Jinping.

Flere af Kinas vigtigste allierede vil deltage i topmødet. Blandt andre er Rusland præsident, Vladimir Putin, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til stede.

Premierministre fra Spanien, Italien, Grækenland og Ungarn er også blandt de fremmødte.

Den Internationale Valutafonds (IMF) administrerende direktør Christine Lagarde ankommer søndag til åbningsceremonien til Belt and Road Forum at the China National Convention Center i Beijing.