Business

Vraget i Novo: Nu har han skabt 40 milliarder hos nogle andre

Den øverste direktør i Lundbeck er gået fra vraget kronprins i Novo Nordisk til nu at være en af de mest succesfulde topchefer i dansk erhvervsliv.

HVEM ER KÅRE SCHULTZ 2

 • Født: 21. maj 1961.
 • Uddannelse: Økonom fra Københavns Universitet i 1987.
 • Karrierepluk:
  • 1987: Konsulent hos Andersen Consulting, London, og hos McKinsey, København.
  • 1989: Økonom, Novo Nordisk.
  • 2000: Executive Vice President, Staff and Quality, Novo Nordisk.
  • 2002: COO/Driftsdirektør, Novo Nordisk.
  • 2014: President og viceadministrerende direktør, Novo Nordisk.
  • April 2015: Fratrådte hos Novo Nordisk.
  • Maj 2015: Tiltrådte som ny adm. direktør i Lundbeck.
  • November 2017: Tiltrådte som adm. direktør i Teva.

Det startede med et nederlag. D. 30 april 2015 meddelte landets mest værdifulde virksomhed, Novo Nordisk, at den viceadministrerende direktør, Kåre Schultz, stoppede med øjeblikkelig virkning.

Han var blevet vraget som arvtager til tronen i medicinalkæmpen.

Kåre Schultz er blandt de absolut dygtigste topdirektører i landet

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank

I dag er han højt placeret på listerne over de mest succesfulde erhvervsbosser herhjemme. På to år har han som den øverste chef i medicinalkæmpen Lundbeck vendt underskud til overskud og mere end fordoblet værdien af medicinalkæmpen.

- Det er i høj grad Kåre Schultz' fortjeneste. Han har fået Lundbeck op i den internationale top, når det kommer til at tjene penge, siger senioranalytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, der følger virksomheden tæt.

40 milliarder kroner er virksomhedens værdi steget med, siden Kåre Schultz satte sig i spidsen for virksomheden.

Kåre Schultz peger på, at Lundbecks strategi, der blev udviklet i 2015 har været nøglen til succes for virksomheden. Video: Patrick Møller Asschenfeldt

Men inden da skulle han igennem en degradering og et brud med sin hjertevirksomhed, som han trofast havde arbejdet for i 25 år.

Droppet som kronprins i Novo Nordisk

- Jeg stopper på baggrund af bestyrelsens beslutning om, at Lars Rebien fortsætter som topchef frem mod slutningen af hans kontrakt i 2019, og at der bliver foretaget en reorganisering, stod der d. 30 april i Børsen. Ordene var Kåre Schultz'. 

Han var året forinden blevet viceadministrerende direktør i Novo Nordisk og stod lige for at afløse virksomhedens øverste chef Lars Rebien Sørensen, når han var færdig som topchef.

Men året efter ændrede de udsigter sig.

Efter et kvart århundrede hos medicinalgiganten, hvor Kåre Schultz kun havde arbejdet sig op i virksomheden, gik det nu den modsatte vej.

En omorganisering i toppen af Novo Nordisk betød, at Kåre Schultz' stilling som direktør for driften af virksomheden blevet nedlagt. 

Nu kunne Kåre Schultz ikke længere vente på at blive direktør i Novo Nordisk. Han trak stikket.

Og det var man klar på i toppen af Novo-bestyrelsen.

- Det er desværre sådan, det går, når man har brug for at ændre i topledelsen, og at Kåre Schultz ville forlade os var en kalkuleret risiko i den forbindelse, sagde formanden for Novo Nordisk, Göran Ando, efterfølgende til Berlingske Business.

Årets bestyrelsesformand

Det var ellers ikke, fordi han ikke havde bevist sig som en stærk leder.

Sammen med direktøren Lars Rebien Sørensen havde han været med til at føre Novo Nordisk ind i en sand guldalder, hvor der ikke så ud til at være nogen ende for virksomhedens vokseværk.

Men også uden for Novo Nordisk lød der genhør om hans kvaliteter. I 2014 var han blevet kåret til årets bestyrelsesformand i det danske bryggeri Royal Unibrew.

Her havde han sammen med ledelsen og resten af bestyrelsen sørget for at vende op og ned på bryggeriets situation.

Fra at være i dyb krise med fejlagtige opkøb, havde Kåre Schultz og co. solgt de dårlige dele af forretningen fra og vendt dundrende underskud til et overskud.

Men det var ikke nok til at blive den næste administrerende direktør i Novo Nordisk.

"Hard-Kåre"

Blot en uge efter at han stoppede i Novo Nordisk, skabte Kåre Schultz igen rystelser i medicinalbranchen.

Nu blev han endelig topchef. Bare ikke i Novo Nordisk.

I stedet blev han topchef i milliardselskabet Lundbeck, der især er kendt for sine lægemidler mod psykiske sygdomme, blandt andet antidepressiver.

Med store ambitioner om at for alvor at skubbe gang i medicinalvirksomheden, der kæmpede med store underskud, fik han snart et nyt kælenavn: "Hard-Kåre". Eller Hårde Kåre, som en dansk oversættelse ville lyde.

3 måneder gik der, og så satte den nye Lundbeck-direktør kniven ind.

Hver sjette ansatte i virksomheden skulle væk. Samlet løb det op i 1000 fyringer.

- Det er ikke bare et tal, der er taget ned fra himlen. Det er bygget op med en detaljeret plan. Det giver mening for os at drive en god forretning med 1.000 færre medarbejdere, lød det nøgternt fra "Hard-Kåre".

Danmarkshistoriens største gyldne håndtryk

Samtidig stod det klart i medierne, at han med sit farvel til Novo Nordisk er den chef, der høstede det største gyldne håndtryk i Danmark nogensinde.

73 millioner kroner, fik han med. Og det var til trods for, at han selv sagde op.

Samtidig har han siden sit skifte været blandt de bedst betalte direktører i landet.

Sidste år stod der mere end 38 millioner kroner på hans lønseddel. 

Spørgsmålet er om han så er pengene værd. Noget kunne tale for det.

Aktien er skudt i vejret

For siden den store fyringsrunde gik det stærkt for Lundbeck. På godt et halvt år blev de store underskud vendt til overskud.

Og på aktiemarkedet gik det ikke værre. Her steg aktien over de første 3 måneder med 50 procent.

Siden er både salget og overskuddet vokset. I dag fortæller direktøren, at han i år forventer den største omsætning nogensinde, mens overskuddet lander i omegnen af 4 milliarder kroner.

Også på aktiemarkedet er investorerne begejstrede.

- Han er sin løn værd

Og derfor er han også sin løn værd, mener Søren Løntoft Hansen.

- Når man ser på, hvor meget værdi han har skabt for virksomheden, og hvor dygtig Lundbeck er blevet til at tjene penge, så er han i den grad sin løn værd.

Siden Kåre Schultz kom til er virksomhedens værdi vokset med 150 procent – og mere end 40 milliarder kroner.

Adspurgt lyder der et fåmælt svar fra direktøren.

- Det har været rigtig spændende. Virksomheden og bestyrelsen har sammen udarbejdet en virkelig god strategi. Og så har vi fulgt den strategi, og det virker jo, siger Kåre Schultz.

Men selvom han også peger på, at den øvrige bestyrelse har ære af den succeshistorie, som Lundbeck er blevet, så er han uden tvivl hovedarkitekten bag den.

- Meget af det her kan tilskrives Kåre Schultz. For man skal have en direktør, der tør føre kniven og skære forretningen til, for at en virksomhed kan blive så god til at tjene penge, siger Søren Løntoft Hansen.