Business

Topchef: Trump har gjort det fornuftigt

Det kom som et chok, men både enzymgiganten Novozymes og landets største pensionskasse, ATP, forventer gode ting fra Donald Trump som præsident.

Et af de største og mest aktive danske selskaber i USA er enzymproducenten Novozymes, og efter Donald Trumps første 100 dage som amerikansk præsident tørrer administrerende direktør Peder Holk Nielsen sveden af panden.

- Vi blev en smule bekymrende, da vi så, hvem han tog ind i sin administration. Men det vidunderlige med amerikansk politik er, at der er så mange ting, der holder hinanden i balance. Når man kigger på, hvad Donald Trump rent faktisk har gjort og sat i søen for 2017, så ser det ret fornuftigt ud, siger Peder Holk Nielsen.

Novozymes har en stor amerikansk organisation med fabrikker og ansatte, og de sælger en stor del af deres enzymer til etanolproducenter, landbruget og vaskemiddelindustrien i USA.

Så må vi se, om Donald Trump kan levere på det, han har lovet en masse vælgere

Peder Holk Nielsen, Novozymes

Folk forstår ikke manden Trump

Derfor er markedet af afgørende betydning, og Donald Trumps første signaler med angreb på vedvarende energi og tilsvarende forsvar af USA's gamle fossile industrier blev ikke modtaget positivt i selskaber som Novozymes og investorerne i bæredygtige løsninger.  

- Jeg tror, at alle dem, der har taget hans tweets alvorligt, ikke helt har forstået manden. Til gengæld skal vi forstå bevægelsen, der ligger bag ved Donald Trump. Jeg tror, der er en transformation i gang i amerikansk politik - og sikkert også i europæisk politik - der på den lange bane betyder noget for selskaber som Novozymes, siger Peder Holk Nielsen.

Han mener, at markedet, meningsdannere og medierne har sendt korttidseffekterne ved valget af Trump ud af proportioner.

- Jeg synes, det virker meget fornuftigt, hvad der laves nu. Kommer der også en skattereform, kan der komme rigtig meget gang i amerikansk økonomi de næste par år. Så må vi se, om Donald Trump kan levere det, han har lovet en masse vælgere, siger enzymdirektøren.

ATP tror på Trump som økonomisk hit 

I landets største pensionskasse, ATP, ser administrerende direktør Christian Hyldahl også positivt på den amerikanske præsident, når han kigger med de økonomiske briller.

- Vi har stadig til gode at se, om Trump kan komme igennem med sin politik. Der er forventning i markedet til en lempelig skattepolitik samt infrastrukturprojekter, der kan forlænge den økonomiske vækst i USA. Det er godt, hvis vi kan komme derhen, men det er ikke sikkert, at han kan få Kongressen med på det, siger Christian Hyldahl.

Ræsonnementet er, at hvis Trump lykkes med at løfte USA's økonomi, der er verdens største, vil det også løfte europæisk og dermed dansk økonomi.

- USA er meget vigtig for vores investeringer, men Trump har endnu ikke fortalt, hvordan han vil finansiere sine planer. Kongressen er selvfølgelig bekymret over, hvor stor en gæld USA kommer til at opbygge. Så han er nødt til at finde finansieringen, påpeger ATP-topchefen, der forventer et rimeligt fornuftigt udfald for økonomien.

Ikke anderledes end Obamas folk

Peder Holk Nielsen tror, at bevægelsen bag valget af Trump - med massiv modstand mod de etablerede politiske systemer - vil få afgørende betydning det næste årti. Det gælder også uden for USA, hvor der senest er blevet stemt med fødderne i England med udmeldelse af EU og i Frankrig, hvor den højrenationale Marine Le Pen er kommet helt frem til at duellere om præsidentembedet. 

- Det er noget, vi som selskab både skal kigge på og vurdere, men måske også spille ind i og prøve at være med til at løse nogle af de problemer, der er i samfundet og ligger bag den bevægelse, som er sat i gang i USA og Europa, mener Novozymes-topchefen.

Novozymes har tæt kontakt til den nye administration i Washington, og ifølge Peder Holk Nielsen spiller enzymproducentens meninger ind.

- Der lyttes. Det er ikke så anderledes end Obama-administrationen - selvom han startede med at udpege nogle mennesker, hvor det ikke så ud til at blive godt, hvis man bare så på deres CV, siger Peder Holk Nielsen.