Business

Så meget er din pensionsopsparing vokset siden nytår

2017 har - indtil videre - været et rigtigt godt år for pensionsopsparerne. Se her, hvordan dit pensionsselskab har klaret sig.

Havde du ved årets start en pensionsopsparing på 1 million kroner, så er den i løbet af årets første tre måneder sandsynligvis vokset med 40.000 kroner. 2017 har nemlig været et yderst godt år på finansmarkederne, og det er godt nyt for din pension.

En gennemgang fra Morningstar, som TV 2 Business har fået indsigt i, viser, at pensionsselskaberne i første kvartal har lavet et gennemsnitligt afkast på 4 procent på en pensionsopsparing med middelrisiko og 20 år til pensionsalderen. 

- Pensionsopsparingerne afspejler jo udviklingen på finansmarkederne, og derfor har selskaberne klaret sig rigtigt flot i årets første tre måneder, hvor blandt andet aktierne er kommet pænt fra start, siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker hos Morningstar, der står bag analysen.

Aktier er guld for opsparingen

Feststemningen på aktiemarkederne startede allerede i sensommeren sidste år, og siden Donald Trump vandt præsidentvalget i november, har aktierne været i en langvarig festrus. En generel bedring af den globale økonomi har sammen med Trumps udmeldinger om en mere lempelig finanspolitik, skattelettelser og store offentlige investeringer været guf for aktierne, der har taget nogle gevaldige hop.

Det er ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsen den væsentligste grund til, at pensionsopsparingerne er vokset solidt, da investorerne efterhånden får sværere ved at hente afkast på obligationerne. Her er kurserne så højt oppe, at mulighederne for attraktive afkast ser noget dystre ud.

Danica tager førstepladsen

Øverst på podiet over gevinst til kunderne står Danica, der er kommet bedst fra land med et afkast på 4,4 procent i puljen for middel risiko og 20 år til pension.

Investeringsdirektør Jesper Langmack er også godt tilfreds med, at den investeringsstrategi, Danica søsatte for to år siden efter at have ligget bag konkurrenterne i en længere periode, nu leverer varen til pensionskunderne.

- Første kvartals gode afkast skyldes en robust portefølje af aktier og obligationer, hvor stor eksponering til Europa og finanssektoren især havde positiv betydning for afkastet, siger Jesper Langmack.

Alle er kommet godt fra start

Morningstars analyse viser også, hvordan de forskellige pensionsselskaber har klaret sig. Men her er der faktisk ikke den store forskel. De fleste selskaber befinder sig enten lige på den ene eller den anden side af gennemsnittet på de 4 procent.

Pensionsselskabernes afkast i 1. kvartal

  1. Danica: 4,4%
  2. Topdanmark: 4,3%
  3. Nordea Liv & Pension: 4,2%
  4. Skandia: 4,1%
  5. AP Pension: 4,0%
  6. SEB Pension: 3,8%
  7. PFA: 3,7%

Man skal da heller ikke gå i panik og skrotte sit pensionsselskab, hvis det et enkelt kvartal eller to befinder sig i bunden, understreger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

- For det første er pensionsopsparing for mange relateret til ens arbejdsgiver og derfor svær at flytte, og for det andet er den ofte en langsigtet investering. Så man skal ikke hæfte sig så meget ved bevægelserne kvartal for kvartal. Men over tid er det bestemt ikke ligegyldigt, om man får et gennemsnitligt afkast, der er nogle procentpoint højere eller lavere end gennemsnittet. I det lange løb gør det nemlig en stor forskel i forhold til, hvor man penge man har at rutte med, når man når pensionsalderen, siger han.

Det gennemsnitlige årlige afkast har de seneste 10 år været på 5,5 procent for pensionsopsparere med middel risiko og 20 år til pensionering, så 2017 er altså startet ualmindeligt godt ud. Fortsætter de fine takter resten af året, tegner 2017 til at blive et rekordår.