Business

800.000 mobilkunder ramt af prisstigninger - flere kan være på vej

Som følge af afskaffelsen af de såkaldte roamingafgifter, har Yousee valgt at hæve priserne på deres mobilabonnementer.

Det er ikke kun Yousee-kunderne, der skal forberede sig på, at mobilabonnementet bliver dyrere. De øvrige selskaber vil inden for kort tid meddele, at de også bliver nødt til at skrue op for priserne.

Sådan lyder vurderingen fra teleekspert, John Strand fra Strand Consult.

- Det er jo i virkeligheden meget simpelt. Når en virksomhed får færre penge i kassen, så har den kun et sted at sende regningen hen, nemlig til kunderne, og det er præcist det, vi ser her, siger han.

Højere priser forude

Yousee har som en direkte konsekvens af afskaffelsen af roamingafgifterne, der koster teleselskaberne dyrt, valgt at skrue op for priserne på selskabets mobilabonnementer. Dermed kan de 800.000 Yousee-kunder se frem til, at mobilabonnementet fra midten af juni bliver 10-20 kroner dyrere.

Og da afskaffelsen af roamingafgiften rammer samtlige teleselskaber på samme måde, er det altså ikke kun Yousee-kunderne, der kommer til at betale mere, understreger John Strand.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at de øvrige selskaber vil følge efter

John Strand, Strand Consult

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at de øvrige selskaber vil følge efter, siger han og uddyber:

- Vi har allerede set, at priserne det seneste år er steget, og det vil de blive ved med.

Selskaber vil ikke afvise prisstigninger

TV 2 Business har lavet en rundringning til de øvrige store teleselskaber, og her kan man ikke afvise, at der kan være prisstigninger på vej.

- Det er en ret aparte situation, som hele branchen er havnet i. Dagens udmelding fra Yousee er selvfølgelig interessant, men også forventet. Det er en logisk konsekvens af et indgreb, der i den grad skævvrider markedet for danske mobilkunder, siger Rasmus Avnskjold, pressechef hos Telia.

Direkte adspurgt, om Telia også bliver nødt til at hæve priserne er svaret; at det ikke er besluttet endnu, men det kan ikke afvises

Rasmus Avnskjold, pressechef Telia

TDC, som ejer Yousee, vurderer, at afskaffelsen af roamingafgiften vil koste selskabet 150 millioner kroner alene i år, og Rasmus Avnskjold understreger, at der også for Telias vedkommende vil være tale om et trecifret millionbeløb.

 - Vi sidder fortsat og regner på forskellige muligheder. Hvor vi endeligt lander, er for tidligt at sige. Men direkte adspurgt, om Telia også bliver nødt til at hæve priserne er svaret; at det ikke er besluttet endnu, men det kan ikke afvises, siger han.

Alt er i spil

Heller ikke hos teleselskabet 3 har man besluttet sig for, hvordan man vil håndtere den betydelige ekstraudgift.

- Vi arbejder fortsat på detaljerne i vores plan, og vi melder ud, når vi er klar, siger Rikke Juul Hansen, kommunikationschef hos 3.

Hos Telenor ønsker man slet ikke at kommentere sagen.

Billigere at ringe fra udlandet

Men hvor mobilabonnementerne ser ud til at blive billigere over en bred kam, kan de danskere, der skal holde sommerferien i Italien, Frankrig eller Spanien, til gengæld ringe hjem på livet løs uden at frygte, at mobilregningen går amok.

Afskaffelsen af roamingafgiften betyder nemlig konkret, at man kan bruge sin mobiltelefon i samtlige 28 EU-lande, uden at man ender med en stor ekstraregning.