Business

Nyt billigt lån kan gøre det dyrere for tusindvis af boligejere

Eksperter tvivler på forretningsidéen bag nyt låneselskab med blandt andre Helle Thorning-Schmidt og Morten Lund i ryggen.

Et nyt selskab melder sig nu på lånemarkedet og lover boligejerne lån med 30-40 procent lavere gebyrer og bidragssatser, end de i dag betaler hos realkreditinstitutterne.

1797 hedder det nye selskab, og bag det står en række kendte topfolk fra erhvervslivet og politik, blandt andre Skype-medstifteren Morten Lund og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Idéen er at formidle lån til boligejerne direkte fra forsikrings- og pensionsselskabernes pengekasser. Initiativet kommer, efter at realkreditsektoren de seneste år har fået massiv kritik for at hæve bidragssatserne og gebyrniveauet.

Kun for "elite-kunder"

- Der er 4-5.000, der har meldt sig ind i en forening, fordi de hader deres realkreditselskab. Så tror jeg ikke, man behøver større vink med en vognstang i min verden for at se en god forretningsmulighed, fortæller Morten Lund til TV 2.

Men paradoksalt nok kan den nye, billigere lånemulighed ende med at hæve omkostningerne for tusindvis af boligejere.

1797 vil nemlig kun belåne op til 60 procent af boligens værdi og henvender sig derfor primært til solidt funderede boligejere, der allerede har betalt en stor del af gælden af. Og hvis de stærke kunder forlader realkreditselskaberne, står de andre kunder tilbage med en større risiko, vurderer boligøkonom Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter.

Større risiko for realkreditkunder

- Det vil forårsage nogle konkrete problemer for dem, der ikke er med i ”millionærklubben”. De vil kunne komme til at få nogle lidt dyrere lån, mens dem, der er mere priviligerede, vil have fordel af de nye lånetyper, siger Curt Liliegreen.

Han er generelt skeptisk over for 1797's levedygtighed, blandt andet fordi konkurrenterne i realkreditsektoren har en meget stærk fødekanal med kunder, der henvises fra bankerne.

Professor Michael Møller fra Copenhagen Business School er heller ikke helt overbevist om konceptet, hvor 1797 hævder at fjerne realkredittens mellemmænd mellem låner og kapital.

Skelner mellem kunder

- Det er da interessant at prøve, men en mellemmand har jo ofte en opgave. Det er ikke sådan, at jeg automatisk siger, at det her er en genial idé, siger Michael Møller.

Han hæfter sig ved, at 1797 kun henvender sig til de velpolstrerede boligejere og i første omgang kun til kunder i hovedstadsområdet og Nordsjælland.

Når man på den måde håndplukker de attraktive kundesegmenter, risikerer man, at realkreditsektoren også begynder at sætte højere lånepriser for en landbolig med høj risiko på Bornholm og lavere priser for en liebhaverejendom i København, mener professoren.

Kan gøre det svært for sig selv

- Sagen er jo, at vi i Danmark har haft ens priser over hele landet. Hvis den her nye konkurrent slår igennem, kan det være, at de etablerede spillere ændrer deres priser, og så kan det være meget svært for en ny spiller at komme ind, siger Michael Møller til TV 2.

Hvis 1797 bliver godkendt af Finanstilsynet, regner selskabet med at kunne formidle de første lån i efteråret 2017.