SE KORTET: Jyderne slår københavnerne som de mest internationale

Storbylivet i København bliver tit set som Danmarks adgang til omverdenen, men ny analyse peger på jyske kommuner som landets mest internationale.

Hovedstæder rimer ofte på forskellige nationaliteter og verdensborgere, men en kortlægning af de danske job, der står bag salg af danske varer til udlandet for milliarder og atter milliarder viser en anden konklusion.

En omfattende analyse fra Dansk Industri viser, at udlandets køb af danske varer og services skaber arbejde til 775.000 danskere. En stor del af disse job er at finde i Jylland, der målt på eksportjob er det mest internationale område i Danmark.

I Lemvig, Ringkøbing og Ikast skyldes næsten hver andet private job eksport, mens det i kommuner som København, Albertlund og Fredensborg er under hvert tredje job, som Danmarkskortet herunder viser.

Mange af arbejdspladserne kommer især fra selve eksportvirksomhederne, men en god del kommer også fra virksomheder, der sælger varer eller service til de eksporterende virksomheder.

Det viser mig, at Danmark er mere sammenhængende, end vi går og tror.

Kent Damsgaard, vicedirektør i DI

Jyske jo afhænger af udlandssalg

Analysen af 92.000 danske virksomheders udvikling fra 2007 til 2014 slår fast, at eksportvirksomhederne har været langt bedre til at øge produktiviteten end virksomheder koncentreret om hjemmemarkedet, og ifølge vicedirektør i DI Kent Damsgaard beviser det, at de rødhvide virksomheder klarer sig godt i den internationale konkurrence.

Vores produktion er steget 12 procent, og det har betydet, at vi har ansat 10 procent yderligere.

Peter Lorentzen, direktør i AVK Gummi

Han ser det som en godartet skævhed, at det især er de jyske eksportjob, der fylder og vokser med en bred vifte af virksomheder inden for produktion, fremstilling, handel, transport og service.

- Det viser mig, at Danmark er mere sammenhængende, end vi går og tror. Vi får tit at vide, at det er de store byer, der har styr på globaliseringen, men eksportlandkortet viser, det især betyder noget langt væk fra de store byer, at virksomhederne er åbne og handler med andre lande, for her afgør det, om der er job eller ej, siger Kent Damsgaard.

Ansættelsessamtaler i gummiproducent

En af eksportsuccesserne i Midtjylland er gummiproducenten AVK Gummi med 155 ansatte i Låsby. Her har administrerende direktør Peter Lorentzen skruet op for produktionen efter at have stået i en midlertidig vækststampe.

- Der er kommet gang i den igen det seneste halve år, og det gælder især eksportmarkederne. Vores produktion er steget 12 procent, og det har betydet, at vi har ansat 10 procent yderligere i produktionen, siger Peter Lorentzen.

Han forventer fremgang året ud og regner derfor med at få brug for at udvide arbejdsstyrken i Låsby med ekstra 5-10 procent i år. Direktøren advarer samtidig om, at yderligere brug for kvalificerede hænder i det midtjyske giver AVK Gummi en stor udfordring med at tiltrække faglært arbejdskraft.

Succes giver mangel på arbejdskraft

Det problem står AVK Gummi desværre ikke alene med. En analyse fra DI af de lokale erhvervsklimaer viser, at 36 procent af virksomhederne rekrutterer forgæves på grund af problemer med at skaffe tilstrækkeligt med medarbejdere til at mætte udlandets sult efter danske varer og services.

- Skal jobvæksten fortsætte, handler det derfor især om, at der skal være kvalificeret arbejdskraft til rådighed, siger Kent Damsgaard og opfordrer politikerne til at lave initiativer, der kan sikre virksomhederne adgang til den specifikke arbejdskraft, som AVK Gummis eksempel viser. Det er selvom en nylig analyse fra AE Rådet afliver frygten for flaskehalse på arbejdsmarkedet.

AVK Gummi vokser nok til, at den store satsning på øget automatisering ikke betyder, at der er brug for færre ansatte i Danmark, selvom robotarmene udfører mere og mere. Derfor er eksportjobbene årsagen til, at gummiproducenten kan undgå udflytning og nedskalering af den danske tilstedeværelse.