Business

Én mands vurdering udløste børslussing på otte milliarder til smykkevirksomhed

Pandora er eksperternes yndlingsaktie, men samtidig rasler kursen ned. Nu siger topanalytiker stop.

Et af de allerbedste aktiekøb i år, lød det næsten samstemmende fra bankanalytikerne. Men har du valgt at følge eksperternes råd, har det kostet dig rigtig dyrt at eje aktier i Pandora i år.

Påskefreden var væk fra børsåbning, hvor Pandoras aktiekurs sank til bunds, og efter middagstid ligger aktien til et tab på over 9 procent. Det betyder, at mere end 8 milliarder børskroner er forsvundet alene i dag, og det skyldes finanshuset Carnegie.

Her har analysechef Lars Topholm gjort noget tæt på uset i branchen af aktieeksperter, da han har opgivet sin købsanbefaling af smykkeaktien og nu råder investorerne til godt nok at beholde deres aktier, men ikke købe flere til depotet.

Det er brændstof til den usikkerhed, der har sat sig i aktien

Søren Løntoft, Sydbank

Brændstof til usikkerhedsbålet

Den anbefaling har Lars Topholm ikke haft siden Pandoras skæbnesvangre kriseår 2011 - end ikke sidste år, hvor en anden grundig forhandleranalyse af Pandora fra hans hånd skabte stor røre i markedet i flere uger med diskussion af smykkeproducentens butikssalg verden over. 

Carnegie er en investeringsbank med store muskler til at flytte stemningen i markedet, og handelsdata fra fondsbørsen viser også Carnegie som største sælger af Pandora-aktier på vegne af sine kunder i dag.

- Det er brændstof til den usikkerhed, der har sat sig i aktien. Der er tendens til aftagende vækst på Pandoras modne markeder som USA og England, og for mig er det ganske naturligt, at man ikke kan vokse 40 procent i al evighed, men usikkerheden ligger i, hvor meget Pandora så kan vokse de kommende år, siger senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

Analytikeren ser Pandora bevæge sig fra en 'høj, høj vækstvirksomhed' til en mere moden aktie, og det forsøger investorerne lige nu at prissætte. Sydbank holder fast i sin tyrkertro på Pandora og dermed sin købsanbefaling i forventning om fortsat solid vækst drevet af nye markeder som Kina, Frankrig og dele af Latinamerika.

Europas mest fejllæste aktie

Carnegie holder sin nye forhandlerundersøgelse til de betalende investorer, men på overskriftniveau ser banken en risiko for den fremadstormende salgsmaskine i, at de mange butiksåbninger samt voksende internetsalg kan gøre mærkbar indhug i, hvor mange smykker der langes over diskene.

Selvom flere børshuse fra årets start pegede på netop Pandora som et af de bedste bud på en vinder, så gør vægttabet på en fjerdedel af værdien smykkeaktien til den dårligste af alle danske aktier i år. Afstanden mellem virkelighed og eksperternes råd er så ekstrem, at ingen anden stor aktie i Europa har større distance mellem kursen og analytikernes kursforventning.

Den nu måneder lange nedtur for Pandora har flere årsager, som investorerne både diskuterer og fordøjer.

De største indkøbscentre i USA har på det seneste meldt om faldende salg, og Pandoras største forhandler af sine smykker i USA, Signet Jewelry, er blandt de mest faldende i det store S&P500-indeks i USA i år. Det er også især det store amerikanske marked, der skaber panderynker hos investorerne, mens Pandora senest har fejret fabriksåbning i Thailand.

Milliarder væddet mod Pandora

De store tals lov begynder også at ramme Pandora, hvor indtjeningsvæksten i det nye år ikke ventes at kunne matche fremgangen i det forgangne år, og aftagende vækst i en vækstaktie kan i sig selv skræmme nogle investorer, som Søren Løntoft fra Sydbank påpeger.

Jeg tror ikke, at de private investorer hiver håret ud af hovedet, selvom aktien er faldet rigtig meget

Leonhardt Pihl, Dansk Aktionærforening

Den store og ikke mindst uventede nedtur for aktien har tiltrukket opmærksomhed fra rovdyrene på aktiemarkedet i form af professionelle hedgefonde, der vædder store beløb på kursfald til en aktie. Her har en enkelt, amerikansk storspekulant sat over en milliard kroner på, at Pandora bliver endnu mindre værd, og det har ind til videre givet hedgefoden en kæmpe gevinst.

En sidste mulig årsag værd at nævne til den sivende kurs er en strategisk ændring i bestyrelseslokalet. Ved årsregnskabet skruede Pandora op for sin udbyttebetaling til investorerne og samtidig ned for de løbende opkøb af egne aktier. Det sidste fjerner en støttende hånd under aktien i den daglige børshandel, hvor Pandora ellers har været en sikker køber i markedet.

Aktionærforening opfordrer til ro

Hos Dansk Aktionærforening, der lever af at hjælpe private til at få formuen til at yngle på aktiemarkedet, vurderer direktør Leonhardt Pihl, at hans medlemmer kender Pandora godt nok til at vide, at aktien kan stige og falde meget.

- Jeg tror ikke, at de private investorer hiver håret ud af hovedet, selvom aktien er faldet rigtig meget. Jeg vil også råde til at tage det med ro og beholde isen i maven, siger Leonhardt Pihl.

Det ser ud til, at de almindelige aktionærer er på linje med aktionærformanden. I hvert fald er de største indkøbere af den stærkt faldende Pandora-aktie i dag de private småsparere, primært gennem handelsplatformen Nordnet samt Nordea og Jyske Bank.

Selvom analytikernes fejlslagne råd i øjeblikket står og blinker rødt, så er der uændret tro på, at Pandoras nedtur nok skal blive vendt til optur i en nær fremtid. Der er tro på, at ledelsen holder mindst én opjustering af forventningerne til årets finansielle præstationer i ærmet, og så nævner de samstemmende en alt for billig aktiekurs sammenlignet med prisen for konkurrenternes aktier - især taget den voksende milliardindtjening i betragtning.