Business

Trump hjælper Danish Crown: - Han kan skaffe Danmark flere arbejdspladser

Kødvirksomheden ser overraskende positivt på Donald Trumps første tid i Det Hvide Hus.

Slagterigiganten Danish Crown regner med at etablere flere hundrede arbejdspladser i Danmark i år. Og det er takket være Donald Trump.

Præsident Trump har nemlig skrinlagt handelsaftalen Trans Pacific Partnership med de asiatiske lande, og det betyder, at EU og Japan til gengæld har lavet en samhandelsaftale, som er særdeles fordelagtig for den danske slagterigigant.

- Det, at han har aflyst Trans Pacific Partnership, er rigtig positivt for os. Den var jeg meget bekymret for, for den kunne have kostet os afsætning til Japan, som er et af vores største og bedste markeder. Og nu ser det jo så ud til, at Europa er i stand til at lave en frihandelsaftale med Japan, måske endda her før sommerferien, siger direktør for Danish Crown, Jais Valeur.

Aftalen blev ellers underskrevet i februar efter mange års forhandlinger. I alt 12 lande har tilsluttet sig - heriblandt Japan, Australien, Mexico og Canada. Men ifølge Donald Trump vil frihandelsaftalen skade den amerikanske økonomi og føre til tab af arbejdspladser i USA.

Flere arbejdspladser til Danmark

Det har altså banet vejen for, at EU og Japan nu ser ud til at kunne skrive under på en handelsaftale, og derfor regner Danish Crown også med at med at flytte nogle hundrede arbejdspladser til Danmark. Og det er altså indirekte på grund af Trump, siger Danish Crown-topchef Jais Valeur.

- En positiv konsekvens, hvis vi får den her handelsaftale med Japan, er, at vi vil være i stand til at flytte produktion fra Japan – altså japanske virksomheder vil flytte deres produktion til Danmark, hvor vi kan lave produkterne klar til salg ude i butikkerne, fortæller han.

Set med topchefens øjne er Japan netop nu et særlig oplagt emne, når der tales arbejdspladser til Danmark.

- Der mangler arbejdskraft i Japan, og der er en faldende befolkning, men en kolossal købekraft. Det er et vanvittigt interessant marked, og jeg tror da, at der på ryggen af sådan et arbejdsmarked ville kunne komme arbejdspladser til Danmark.

Dermed ser Danish Crown anderledes positivt på Trumps tiltræden som amerikansk præsident, end eksperter havde forudset, at danske virksomheder ville.

- Det er sådan, jeg læser situationen for øjeblikket, men med en politiske usikkerhed. Den politiske usikkerhed er blevet større. Men kigger man lige på kort sigt, så har det jo sådan set været positivt for Danish Crown, siger Jais Valeur.

Virksomhedsflugt var spået

Tilbage i februar udtrykte flere eksperter nemlig bekymring for, at Donald Trumps indtræden som præsident ville give en negativ oplevelse på det danske marked. 

Mere præcist var det den meget omtalte skattereform, som eksperterne frygter, da import af varer fra eksportører som Danmark forventes at blive beskattet, mens varer og selskaber i USA tilgodeses.

En af dem er Otto Brøns-Petersen, analysechef i tænketanken Cepos og tidligere direktør i Skatteministeriet.

- En dansk virksomhed, der sælger til USA, risikerer at få en ekstra skat på 20 procent, som de kan slippe for, hvis de flytter til USA. Det vil trække virksomheder til USA i meget stor stil, hvis det bliver gennemført, siger  han.

Et sådan initiativ vil presse Danmark til at sænke skatten og kan i sidste ende udløse en global handelskrig, vurderede de tre eksperter.

Den danske eksport til USA androg i sidste år omtrent 100 milliarder kroner.

Planen er, at der skal være vedtaget en lovgivning på skatteområdet, før Kongressen går på sommerferie i slutningen af juli.

Trump hjælper Danish Crown. Efterspørgslen fra danske varer i Japan er stor, og det øger kravet til flere medarbejdere. Video: Kasper B. Andreasen