Business

Her er Dankortets modsvar til MobilePay: Drop plastikkortet og betal via ny app

Nets, der står bag Dankortet, melder sig nu for alvor ind i kampen om betaling med mobilen. Inden for få uger flytter Dankortet ind på telefonen.

Her er MobilePay og det mobile Dankort inde i varmen

MobilePay:

Kiwi

Meny

Rema 1000

Matas

McDonald's

Det mobile Dankort:

Kvickly

Fakta

SuperBrugsen

Føtex

Netto

Bilka

Det bliver ikke lang tid endnu, at MobilePay får scenen for sig selv, når det gælder betaling med mobilen i butikkerne herhjemme.

Nets er nemlig klar med sit mobile dankort, der om to-tre uger kan bruges i Danmarks to største detailhandelskæder Coop og Dansk Supermarked. Det bekræfter Nets over for TV 2.

Dermed rykker Dankortet altså ind i telefonen, så forbrugerne kan lade Dankortet ligge derhjemme og i stedet bruge telefonen til at betale.

Dankortets historie:

1983
Dankortet kom til verden 1. september og første køb nogensinde var et par sko. Der blev efterfølgende foretaget 78.552 dankort-betalinger det første år.

1985
Den første dankort-terminal ser dagens lys, og antallet af betalinger overstiger en million.

1988
Visa/Dankortet blev introduceret. 

1999
Første Dankort-køb blev foretaget på internettet. 87.688 internet-betalinger blev gennemført første år.

2004
Der kommer chip i dankortet og i 2004 var alle dankort udskiftet.

2006
For første gang siden 1989 var Dankort-systemet nede over hele Danmark en januar morgen. 

Kilde: Nets.dk

- Vi er lige på trapperne og er klar til at lancere det mobile dankort efter påske, siger kommunikationschef i Nets Karsten Anker Petersen til TV 2.

MobilePay fortalte tidligere i dag, at de nu lancerer en avanceret mobilløsning, som gør, at forbrugerne kan betale op til 250 kroner, selvom skærmen på deres telefon er låst. Til sammenligning ligger den nuværende grænse hos Dankortet på 200 kroner, hvis ikke forbrugerne skal indtaste kode.

Apple blokerer

En af de fælles udfordringer, som de to kamphaner Nets og MobilePay, der er ejet af Danske Bank, har kæmpet med, er, at Apple har blokeret den umiddelbare adgang til at bruge telefonen til betaling for de danske udbydere. Apple er selv gået ind i markedet for betalinger, men løsningen er ikke kommet til Danmark endnu.

- Vi har i stedet fundet en bluetooth-løsning, der gør, at kunderne både kan bruge iPhone og Android-telefoner til at betale med, siger Karsten Anker Petersen.

De to kamphaner haster for at komme først med løsningerne på mobilmarkedet. Dels for at få en overhånd i forhold til konkurrenterne og dels for at gøre det sværere for udenlandske spillere som Apple og Samsung, når de gør deres entre på det danske marked.

Dankortet fører stort

Et stort problem for MobilePay er, at Dankortet fører stort, når det gælder de nuværende betalinger i butikkerne, og at MobilePay hidtil har krævet ekstra udstyr ved siden af den nuværende terminal. Det gør MobilePay nu op med i et stort anlagt samarbejde med Dagrofa, der står bag kæderne Kiwi, Meny, DinKøbmand og Letkøb. Derudover kan MobilePay fremvise et samarbejde med McDonalds, Rema1000 og Matas.

Alligevel er MobilePay voldsomt bagud, da Coop og Dansk Supermarked er fire gange større i volumen på det danske dagligvaremarked. MobilePay kæmper videre og forsøger at slå til lyd for åbne standarder, hvor forbrugerne selv kan vælge mellem MobilePay og det mobile dankort.

- Vi tror på forbrugernes frie valg, siger chef for MobilePay Mark Wraa-Hansen.

MobilePay udenfor døren

Men der er ikke meget, der tyder på, at de to største kæder i Danmark vil lytte. Coop, med Superbrugsen, Kvickly og Fakta som de førende kæder, vil kun have MobilePay, hvis den kan blive en del af Coops egen digitale pung. En digital pung kan ud over flere forskellige kreditkort indeholde eksempelvis fitnesskort, buskort og loyalitetskort fra diverse butikker.

Men det vil MobilePay ikke acceptere. MobilePay har nemlig sin egen digitale pung. Og Dansk Supermarked med Bilka, Netto og Føtex vil slet ikke have MobilePay inden for døren.

Det mobile dankort har som en løsning på slaget om ejerskabet til den digitale pung ladet de lokale banker bruge det mobile dankort i deres pung, men lancerer ved siden af sin egen digitale pung.