500 Uber-chauffører vil køre videre efter lukning
Over 500 chauffører for køretjenesten Uber er klar til at køre passagerer rundt, selv efter Uber lukker senere på måneden.
Når Uber lukker den 18. april, står 500 af køretjenestens chauffører klar til at køre videre med en ny app til samme Uber-priser.
Det skriver Berlingske.
Ifølge Uber-chaufførernes talsmand, Per Jakobsen, har det nye initiativ ikke noget med Uber at gøre.
- Den passer til den danske model, hvor der indberettes skat og moms, og vi lægger også meget vægt på at gøre det til samme priser som hos Uber, siger Per Jakobsen til Berlingske.
De mange snart tidligere Uber-chauffører kommer til at køre videre i en ny forening, som alle chauffører kommer til at blive medlemmer af. Ifølge Berlingske er Uber-chaufførerene allerede begyndt at dele visitkort fra den nye forening ud til Uber-kunderne.
Dømt for piratkørsel
I slutningen af sidste måned kom det frem, at Uber ville lukke ned i Danmark på grund af den nye taxa-lovgivning, som transportminister Ole Birk Olesen (LA) kunne løfte sløret for tilbage i februar.
Flere Uber-chauffører er desuden blevet dømt for pirat-kørsel i Østre Landsret, hvilket kastede yderligere grus i maskineriet for den populære køretjeneste.
Det har dog ikke afskrækket danskere for at melde sig som chauffører under Ubers faner, som ved udgangen af sidste måned opgjorde antallet af danske Uber-chauffører til over 2000.
Klokkeklar omgåelse
Idéen med at fortsætte kørslen i regi af en forening og dermed undgå de regler, som resten af hyrevognsbranchen ligger under for, giver advokat Morten Bjerregaard med speciale i økonomisk kriminalitet hos Bjerregaard Advokatfirma ikke meget for.
Man må nemlig gerne tage penge for at køre en passager, hvis der er tale om, at chaufføren og passageren kender hinanden, men det bliver ikke tilfældet i de tidligere Uber-chaufførers nye koncept.
- Det er rigtigt, at man kan tage penge for kørsel, uden at det er hyrevognskørsel, hvis der er tale om en reel relation. Men det er der helt sikkert ikke i det her tilfælde. Der er tale om klokkeklar omgåelse af reglerne, siger Morten Bjerregaard til Berlingske.