Business

Flemming Østergaard om dom: Jeg er mand nok til at gå i fængsel

Den tidligere Parken-bestyrelsesformand vil anke sin dom for kursmanipulation til Højesteret, men han er klar til fængslet, hvis ikke det lykkes.

Flemming Østergaard er ugens gæst i Søren Lipperts walk and talkshow, hvor den tidligere bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment taler ud om den fængselsdom, Østre Landsret i sidste måned tildelte ham. En dom som ifølge Flemming Østergaard er både uforståeligt hård og uretfærdig.

- Det kom som et kæmpe chok for mig og de andre anklagede, at Østre Landsret dømte mere end 90 procent hårdere end byretten, der er så kæmpe stor forskel på landsrettens og byrettens domme, siger Flemming Østergaard i interviewet med Søren Lippert.

Også byretten dømte i sin tid den tidligere bestyrelsesformand, den tidligere administrerende direktør i Parken, Jørgen Glistrup og Parken selv for kursmanipulation med Parken-aktier. Men ikke desto mindre kom landsrettens dom som "et ti gange større chok," fortæller Flemming Østergaard.

Ingen intern splid

Både Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard anker sagen til Højesteret.

- Vi føler, at vi er uskyldige, det er jo ikke selvpineri det her. Vi føler os uretfærdigt behandlet, landsretten har næsten lavet en afskrift af anklagerens procedure. Jeg kan i hvert fald ikke se min forsvarsadvokats procedure noget sted, siger Flemming Østergaard.

I sidste uge lavede han et opslag på Facebook, som kunne tolkes som et forsøg på at lægge skylden over på Jørgen Glistrup. 

- Det virker unægtelig, som om dommerne ikke forstår rollefordelingen mellem en administrerende direktør og en bestyrelsesformand. Jeg har aldrig haft kontakt til børshandlerne. Den kontakt stod alene den administrerende direktør for, hvilket også fremgik af hans ansættelseskontrakt, stod der blandt andet i opslaget.

Men det er en forkert tolkning, lyder forklaringen fra Parkens tidligere bestyrelsesformand.

- Jeg har 100 procent tillid til den administrerende direktør (Jørgen Glistrup red.), og at han har handlet rigtigt. Ansvaret for og kontakten til børsmæglerne ligger hos den administrerende direktør, men jeg lægger det ikke over på ham, min tillid til ham er intakt, siger Flemming Østergaard til Søren Lippert.

Et par mails kan misforstås

I løbet af retssagen præsenterede anklageren blandt andet en optagelse af Jørgen Glistrup, som fortæller, at "Med vores hjælp er det lykkedes at få kursen op i et højt niveau.” En udtalelse som ifølge retten tydede på, at Parken-direktøren havde forsøgt at påvirke aktiekursen.

Men den samtale har retten ifølge Flemming Østergaard misforstået. Og det samme gælder noget af den korrespondance fra Flemming Østergaard, som anklager fremlagde i sagen.

- Der er to-tre mails fra mig, som kan misforstås, det medgiver jeg gerne, hvis du ønsker at tolke dem på en vis måde. Men det, der har stået i de mails, er ikke noget, Jørgen Glistrup har effektueret, siger Flemming Østergaard.

Parken-chefen understreger flere gange, at han med sine udtalelser om den tidligere administrerende direktør ikke forsøger at fjerne et ansvar fra sine egne skuldre.

- Jeg har ikke haft noget med det at gøre i dagligdagen, men deri ligger ikke, at jeg forsøger at løbe fra et ansvar, siger han.

20 timer i døgnet

Søren Lippert har sat Flemming Østergaard stævne i fælledparken med FCK's hjemmebane Parken i baggrunden. Her blev Flemming Østergaard i sin regeringstid i 00'erne kendt som Don Ø og kongen af Parken. Et sted som fortsat står hans hjerte nær.

- Vi opbyggede en fantastisk forretning, og jeg tror, jeg arbejdede 20 timer i døgnet lørdag og søndag med, siger Flemming Østergaard om tiden som bestyrelsesformand i den københavnske sportskoncern.

Set i bagspejlet indrømmer Flemming Østergaard, at der især var én ting, han og bestyrelsen kunne have gjort anderledes.

- Du kan altid kigge tilbage, og den beslutning som bestyrelsen tog i sin tid, om at det var Jørgen Glistrup, som skulle stå for indkøb af aktier til køb af virksomheder og aktieoptioner, det kunne man have lagt ud i en bank, siger han.

Måske noget jantelov

Den tidligere Parken-boss fik af Østre Landsret en fængselsdom på halvandet år og en bøde på ni millioner kroner. Derudover risikerer han at skulle betale millionerstatning i en anden sag, hvor rederiet Clipper har sagsøgt Parken for 83 millioner kroner på grund af tab på Parken-aktier. Det krav har sportskoncernen selv meddelt, at man vil sende videre til Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup i tilfælde af, at Clipper vinder sagen.

Er du stadig en rig mand?

- Jeg er en rimelig velhavende mand. Jeg har været så heldig, at jeg i flere tilfælde har solgt virksomheder. Og der min familie og jeg til trods for rådgivning fra revisorer og advokater, som har synes, det var hul i hovedet, valgt at blive i Danmark og betalt den store skat, siger Flemming Østergaard.

Søren Lippert spørger også Flemming Østergaard om hele sagsforløbet har fået erhvervsmanden til at tænke, at det er for besværligt at drive virksomhed i Danmark,.

- Det er en principsag, og som vi på en eller anden måde er røget ind i, og jeg ved ikke, om der er noget jantelov i det. Vi har været igennem 8-10 års mareridt, og der er ikke en eneste dag, hvor vi ikke bliver mindet om den, siger han.

Ingen har vendt ryggen til

Da Flemming Østergaard fik dommen i sidste måned valgte han at invitere sin advokat hjem for at forklare familien, hvordan sagen ifølge forsvareren hang sammen.

Hvorfor var det vigtigt?

- Du bliver træt af at fortælle, hvor uskyldig du er. Samtidig har jeg lært, at min familie støtter mig 100 procent, og hold kæft, hvor har jeg mange gode venner, som har støttet mig, siger Flemming Østergaard og tilføjer:

- Jeg har ikke på noget tidspunkt følt, at der er folk, som har vendt mig ryggen.

Mand nok til fængslet

Hvis ikke Højesteret vælger at frikende de tidligere Parken-folk for kursmanipulation, er Flemming Østergaard klar til at udnytte tiden i fængslet konstruktivt, fortæller han til Søren Lippert.

- Det er så uvirkeligt, at jeg egentlig ikke rigtig har gennemtænkt det. Jeg håber og tror alligevel, at sagen går hele vejen til Højesteret. Og hvis de også mener, at jeg skal i fængsel, så er jeg mand nok til at gå i fængsel, så kan jeg skrive en bog, siger han.

Han mener dog, at samfundet kunne have meget mere glæde af ham, hvis de satte ham i arbejde et helt bestemt sted.

- De skulle hellere sætte mig ind i Skat, og så kunne jeg sørge for, at der ikke sker alle de fejl på milliardbeløb. Så kunne jeg sætte mig ned og hjælpe dem lidt med det, siger Flemming Østergaard og tilføjer:

- Hvis det skulle ske, skal jeg nok få det bedste ud af det,