Business

Erhvervsbosser tjener din årsløn på fem dage

Gennemsnitsdanskeren tjener det samme på et år, som Lundbecks topchef henter hjem på tre dage.

Det tager rundt regnet fem dage for en dansk topchef at tjene det samme som den almindelige lønmodtager får i lønningsposen på et år. Det viser en opgørelse, som Dagbladet Information har udarbejdet.

Tager man et eksempel som Kaare Schultz, der er adm. direktør i medicinalkoncernen Lundbeck, vil han på tre dage tjene det sammen som gennemsnittet af danskerne. Ser man på årsregnskabet for 2016 tjente Kaare Schultz ifølge Information 37,8 millioner kroner sidste år inklusiv pension.

En aflønning som Lundbeck selv forklarer over for Information sådan her:

- Lundbeck ønsker at aflønne på markedsniveau for stillinger på alle niveauer, herunder for den administrerende direktør, da dette ses som en forudsætning for at kunne tiltrække og fastholde de bedst egnede medarbejdere. Det er også baggrunden for Kåre Schultz’ aflønning. Det er bestyrelsens klare opfattelse, at Kåre Schultz’ aflønning er rimelig, skriver bestyrelsesformand i Lundbeck, Lars Rasmussen, til Information.

Kunne nøjes med mindre 

Netop lønninger og bonusser på direktionsgangene er et hedt emne i både Danmark og udlandet for tiden. I Storbritannien har den konservative premierminister Theresa May kritiseret lønniveauet blandt erhvervslivets elite mens det herhjemme tiltrak sig stor opmærksomhed, at Nets’ topchef Bo Nilsson fik en bonus på en halv milliard.

Det førte eksempelvis til kritik fra ATP, som er danskernes tvungne pensionsopsparing og aktionær i Nets.

- Det skal selvfølgelig motivere ledelsen. Men der er en grænse for, hvornår tingene begynder at have en nytteværdi længere, sagde ATP-chef Christian Hyldahl tidligere på året til FinansWatch.

Han understregede desuden, at ”man godt kunne have nøjedes med mindre.”

Stem med pengepungen

Kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen mener, at pensionsselskaberne generelt burde holde sig fra investeringer i virksomheder, som opererer med så meget høje bonusordninger.

- At en direktør kan opnå en bonus på mere end 1.000 almindelige årslønninger for at have en heldig hånd med en børsnotering, kunne være noget, man blev enige om i pensionsselskaberne at sige nej til. Fordi det simpelthen ikke giver mening. Også selv om man dermed siger nej til noget, der kunne blive lukrative investeringer. På samme måde som man for 20 år siden begyndte at sige nej til at investere i virksomheder, der brugte børnearbejde. Man kunne ikke stå på mål for det, siger Anders Heide Mortensen til Information.

Det tjener topcheferne i Danmark

 1. Kaare Schultz

                     37,8 millioner kroner

 2. Cees ’t Hart

                     36 millioner kroner

 3. Anders Colding Friis

                     25 millioner kroner

 4. Jan van de Winkel

                     23,5 millioner kroner

 5. Lars Rebien Sørensen

                     22,7 millioner kroner

 6. Niels Jacobsen

                     19,3 millioner kroner

 7. Pernille Erenbjerg

                     19 millioner kroner

 8. Thomas Borgen

                     18 millioner kroner

 9. Morten Hübbe

                     14,4 millioner kroner

 10. Henrik Poulsen

                     13,6 millioner kroner

Lønningerne er inklusive pension og bonusser.