Business

Nu skal du betale for at bruge netbank

Betaler du for at bruge netbank? Flere af landets største banker er begyndt at opkræve gebyrer.

Det er nemt at sidde derhjemme foran skærmen og styre sin økonomi med netbank - men det er langt fra altid gratis.

En undersøgelse, som Mybanker har lavet for DR, viser, at flere af landets store banker er begyndt at opkræve gebyrer for brug af netbank. En ydelse, der hidtil har været gratis.

Helt konkret viser undersøgelsen fra Mybanker, at fire af landets ti største banker har indført gebyrer på ydelser på netbank, der tidligere har været gratis for alle kunder. Det gælder Danske Bank, Jyske Bank, Ringkøbing Landbobank og Vestjysk Bank.

Det er dog ikke alle kunder, der bliver ramt. Det er nemlig især kunder med et mindre engagement i banken, der skal punge ud, når de benytter netbank. Det drejer sig om de såkaldte basiskunder, der typisk er kunder, der har størstedelen af sin bankforretning et andet sted.

Forbrugerrådet Tænk: Uheldig tendens

Hos Forbrugerrådet Tænk undrer man sig over bankernes praksis, der især rammer de kunder, der i forvejen har mindst at rutte med.

- Der er et a og b hold, når man er kunde i en bank. De kunder der har et stort forretningsomfang med bankerne, de får nogle betydelige bedre fordele end de kunder, der ikke har så stort et forretningsomfang med banken og måske en lidt svagere økonomi. Det er dyrt at være fattig, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk til DR.

Selvom de enkelte gebyrer stadig er ganske beskedne, typisk kun på et par kroner, er det penge, som bankerne tager fra de svageste kunder og putter direkte ned i lommen - og det er ikke særligt klædeligt, understreger Morten Bruun Pedersen.

- Først så får de os over på en digital løsning, hvor de sparer en masse omkostninger fremfor manuelle løsninger, og så tager de en masse nye gebyrer, der dermed øger deres indtjening betydeligt, siger han til DR.