Business

KMD kræver erstatning efter fyring og søgsmål

Landets største it-selskab går til modangreb, efter at ATP i dag fyrede selskabet.

ATP bliver nu udsat for et modangreb, efter at pensionskæmpen tidligere i dag fyrede og sagsøgte KMD for problemer med it-systemet Social Pension.

Angrebet på pensionskassen sker i et brev til landets borgmestre og kommuner, hvor Eva Berneke langer voldsomt ud efter ATP's fyring.

- Da ATP ophæver aftalen, agter KMD at nedlægge et selvstændigt erstatningskrav over for ATP til dækning af KMD’s tab, skriver Eva Berneke.

Flere detaljer

TV 2 har været i kontakt med KMD, der ikke ønsker at uddybe størrelsen af erstatningskravet mod ATP, der udover fyring og søgsmål udelukker KMD fra et nyt udbud på it-systemet Social Pension, som foreløbig er 15 måneder forsinket.

Udover meldingen om et kommende erstatningskrav mod ATP, der ifølge TV 2's oplysninger kræver i omegnen af 800 millioner fra it-selskabet, lægger Eva Berneke detaljer frem om forhandlingerne med ATP.

Ifølge KMD-direktøren har hun tilbudt pensionskæmpen en aftale til en værdi af omkring 150 millioner kroner fordelt på flere poster.

Vil sænke priserne

Den største post er en prissænkning på 20 procent på pensionssystemet. Det ville alene, ifølge Berneke, have sikret kommunerne 100 millioner kroner i besparelser.

Derudover kommer op mod 30 millioner kroner til at dække 'yderligere omkostninger' og en højere økonomisk straf i tilfælde af flere forsinkelser, men ATP har afvist tilbuddet.

- Vi har strakt os vidt for at finde en løsning til begge parters tilfredshed. Af samme årsag har vi pr. kulance givet et tilbud, der går langt videre end vores kontraktuelle forpligtigelser. Det til trods for, at vi ser endog meget forskelligt på årsagerne til forsinkelserne i projektet, skriver Eva Berneke i brevet.

Jeg er ikke overrasket over, at KMD er så ivrige efter et forlig, når alt, hvad de tilbyder, vender deres vej

Lilian Mogensen, koncerndirektør ATP

KMD: Tilbyder mere end en voldgift kan sikre jer

Den udskældte direktør skriver videre, at kommunerne, der samler regningen op i sidste ende, er gået glip af et meget fordelagtigt tilbud.

Hun henviser til, at forliget med en færdi på omkring 150 millioner kroner har en meget større værdi end erstatningsbegrænsningen i kontrakten på 56 millioner kroner.

- Forliget ligger over, hvad ATP - selv ved medhold i en voldgift – ville kunne opnå, skriver Eva Berneke.

Den udlægning forudsætter dog, at dommerne ved den kommende voldgift ikke giver ATP medhold i, at KMD har misligholdt kontrakten i 'groft' eller 'væsentligt' omfang. Hvis det sker, vil aftalerne om erstatning i kontrakten være irrelevante.

Hos ATP's Udbetaling Danmark, der skal bruge it-systemet, møder angrebet hovedrysten.

- Jeg er ikke overrasket over, at KMD er så ivrige efter et forlig, når alt, hvad de tilbyder, vender deres vej. Jeg ville være glad, hvis de i stedet var ivrige efter at levere varen, skriver hun i en mail.

Meget langt fra, hvad vi ønsker

Lilian Mogensen tilføjer, at hun ikke mener, at KMD vil tage ansvar for forsinkelserne og de enorme ekstraregninger, der er forbundet med dem.

- De vil ikke forpligte sig til en robust plan for, hvornår systemet er færdigt, så vi kører altså med åben bagkant, har hele ansvaret og udsættes også for dårlig projektstyring og manglende pensionsviden fra KMD’s side.

- Samtidig ved vi, at vi ikke får det standardsystem, vi har bestilt. Det giver os ulemper i forhold til vedligeholdelsesomkostninger og genudbud. Tilmed er den økonomiske kompensation, KMD tilbyder, meget langt fra det, vi mener vi er berettigede til, lyder det.

TV 2 har været i kontakt med flere kilder i it-branchen, der udtrykker forundring over, at KMD går til modangreb på ATP med detaljerede oplysninger om et tilbud, der har været på bordet i forhandlinger mellem de stridende parter.

Dagen efter stort forlig

Nyheden om fyring og søgsmål af KMD fra landets største pensionskasse kommer dagen efter et forlig mellem kommunerne og netop KMD, der også omhandler omfattende forsinkelser af nye it-systemer.

Et centralt punkt i gårsdagens forlig var, at KMD forpligtede sig til ikke at hæve priserne på de gamle, dyre monopolsystemer, indtil de nye, meget billigere systemer er indfaset.

Tværtimod ville KMD, der tjener stort på de forsinkede systemer, fortsætte med at give rabatter til kommunerne og ATP.

Udløber af monopolbrud

Tvisten mellem KMD og de største kunder er en udløber af privatiseringen af selskabet og et monopolbrud på kommunale it-opgaver, der blev sat i gang i 2013.

Med konkurrenceudsættelsen af en lang stribe it-opgaver, som KMD havde løst sig 1970’erne, dykkede priserne drastisk, og flere spillere kom på banen, heriblandt NNIT, Netcompany og EG.

KMD mistede mange opgaver og måtte nøjes med meget lavere priser på de genvundne projekter og stod dermed foran et dramatisk fald i indtjeningen.

Sådan er det imidlertid ikke gået.

Tjener styrtende på forsinkelse

Forsinkelser af to nye KMD-systemer til kommunerne og ATP, at it-kæmpen sikrer et ekstrasalg på over 100 millioner kroner om måneden, fordi kunderne stadig skal betale for de monopolprojekter, der ellers skulle være udfaset.

Forsinkelsen af Social Pension sikrer KMD omkring 23 millioner hver måned, men det er især problemerne med de såkaldte Støttesystemer, der er guld værd for KMD, fordi de blokerer for indfasningen af flere nye systemer.

Det sikrer dermed over 80 millioner ekstra skattekroner på månedsbasis til KMD, som ifølge TV 2's oplysninger vandt de to udbud med priser, der lå et solidt stykke under konkurrenternes.

Professor: Kan malke kommunerne

Netop det forhold, at KMD har kunnet vinde en kontrakt for derefter at tjene stort på forsinkelserne har vakt kritik.

På Aalborg Universitet siger digital vismand og professor Pernille Kræmmergaard, at KMD har haft et 'åbenlyst' incitament til at vinde udbuddet på netop støttesystemerne til en meget lav pris.

- Så kan de nu sidde og orkestrere, hvornår de andre leverandører kan komme til, og kommunerne er i mellemtiden nødt betale for de monopolistiske systemer.

- Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation ved så at sige 'at malke kommunerne', har hun tidligere udtalt til TV 2.

Flere sager tynger

Udover de voldsommme problemer med kommunerne og ATP stævnede Skatteministeriet i efteråret KMD og partneren Capgemini for 692 millioner på grund af det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, der har kostet skatteyderne milliarder.

Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation ved så at sige 'at malke kommunerne'

Pernille Kræmmergaard, it-professor Aalborg Universitet

Derudover har Region Syddanmark også set sig nødsaget til at indgå en ekstraordinær kontrakt på 15 millioner kroner til it-selskabet Silkeborg Data på grund af en forsinkelse fra KMD.

Hyret og fyret

En aktindsigt i udbudsmaterialet viste ellers, at KMD vandt udbuddet foran netop Silkeborg Data trods højere priser, men på grund af overlegen funktionalitet, der viste sig ikke at holde.

Endelig har også storkunden Coop været ude med riven over for KMD i et interview med Finans, der også kunne fortælle, at a-kassen FTF-A har fyret KMD fra et stort projekt og i stedet hyret konkurrenten Netcompany.